Orosz segítséggel

Szárazföldi offenzívát indítottak a szíriai kormányerők

Nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak a szíriai kormányerők az országban beavatkozó orosz hadsereg légi támogatásával szerdán Szíria központi részében.

2015.10.07 17:13MTI

"A szíriai hadsereg és szövetségesei az orosz légierő támogatásával nagyszabású szárazföldi műveletet kezdtek Hama tartomány északi részén" - közölte a neve elhallgatását kérő szíriai illetékes.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán bejelentette, a hadsereg fokozni fogja szíriai légi hadjáratát, hogy támogatást nyújtsanak a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőknek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni hadjáratához.

Korábban a Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajókról kilőtt robotrepülőgépekkel mért csapást Oroszország az IÁ állásaira. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint két nap leforgása alatt, intenzív felderítés eredményeképpen, sok IÁ-létesítményt azonosítottak, köztük irányítóközpontokat, lőszerraktárakat, haditechnikai eszközöket és kiképzőtáborokat.

A légierőn kívül bevetették ellenük a Kaszpi-tengeren állomásozó orosz flottát is. Négy rakétahordozóról 26 Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki 11 célpontra. Minden célpontot megsemmisítettek, polgári létesítményekben nem keletkeztek károk. A védelmi miniszter szerint a bevetés bebizonyította a robotrepülőgépek hatékonyságát, hiszen mintegy másfél ezer kilométeres távolságból voltak képesek nagy pontossággal célba találni.

Washington nem működik együtt

Az Egyesült Államok nem működik együtt katonailag Oroszországgal Szíriában, mert Moszkva stratégiája "tragikusan téves" - jelentette ki szerdán az amerikai védelmi miniszter Rómában. "Nem készülünk együttműködni egy általunk tévesnek minősített stratégiával. Megmagyaráztuk, hogy ez tragikusan hibás Oroszország részéről" - mondta olaszországi látogatása során Ashton Carter. A miniszter kijelentette, hogy mindazonáltal a pilóták biztonságát érintő technikai részletekről hajlandóak egyeztetni Moszkvával.

"Washington kibújik az Iszlám Állam elleni harc alól"

Az orosz védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok kibújik az iszlám Állam elleni harc alól azzal, hogy nem osztja meg Oroszországgal a vonatkozó hírszerzési adatokat. "Más országbeli partnereinknek, akik tényleg ellenséget látnak az Iszlám Államban, aktívan segíteniük kell a bázisokról, raktárakról, parancsnoki posztokról és kiképző táborokról szóló adatokkal" - hangoztatta Igor Konasenkov vezérőrnagy, minisztériumi szóvivő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva. "Akinek láthatóan ellenkező véleménye van erről a terrorista szervezetről, az folyton okot keres rá, hogy elutasítsa az együttműködést velünk a nemzetközi terrorizmus elleni harcban" - jelentette ki, Washingtonra utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.