NATO

Magyar tábornok a KFOR parancsnokhelyettese

Október 1-jétől Korom Ferenc dandártábornok, Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnök, hivatalosan is átvette a NATO erők parancsnokhelyettesi (KFOR DCOM, Kosovo Force Deputy Commander) feladatokat Koszovóban

2015.10.07 14:18Havariapress

A balkáni műveleti területen jelenleg 18 ország több mint 4500 katonája teljesít külföldi szolgálatot egyéni beosztásokban, illetve kötelékben. A magyar KFOR kontingens jelenleg a parancsnoki és törzs, valamint a logisztikai és támogató elemek mellett két manőver századdal járul hozzá a nemzetközi szerepvállaláshoz. A műveleti elemek fő feladata katonai és rendészeti jellegű részvétel a békefenntartó műveletekben, illetve azok mindenoldalú biztosítása Koszovó teljes területén. Természetesen magyar katonák is betöltenek egyéni beosztásokat, főleg a KFOR Főparancsnokságon, ahol Korom Ferenc dandártábornok október 1-jétől hivatalosan is megkezdte a parancsnokhelyettesi feladatok ellátását. Az esemény jelentősége, hogy magyar katona idáig még soha nem töltött be ilyen magas pozíciót nemzetközi műveletek irányításában.

Az ünnepélyes beiktatási ceremónián Fucsku Sándor vezérőrnagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka (ÖHP) is részt vett, és személyesen adott át magyar kitüntetést, Szövetségért Érdemjelet a leköszönő osztrák parancsnokhelyettesnek. Az ünnepséget végül a zászló átadás-átvétele zárta, amit a KFOR parancsnoka adott át Korom Ferenc dandártábornoknak, a koszovói NATO erők következő parancsnokhelyettesének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.