Illegális bevándorlás

Német közhangulat: rossz döntés volt ideengedni Magyarországról a migránsokat

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a német lakosok többsége úgy vélik, hogy a menekülteket az útjukba kerülő első biztonságos országnak kell befogadnia, Németországban pedig befogadási moratóriumot kell bevezetni.

2015.10.06 17:38MTI

A németek többsége már hibának tartja a Magyarországról elindult menedékkérők regisztráció nélküli beengedését, és úgy véli, hogy a menekülteket az útjukba kerülő első biztonságos országnak kell befogadnia, Németországban pedig befogadási moratóriumot kell bevezetni - mutatta ki egy felmérés, amelyet kedden ismertetett a német sajtó.

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntést kezdetben a német lakosság kétharmada üdvözölte. A GfK kutatóintézet felmérése alapján viszont megváltozott a társadalmi légkör, és a lakosság 59 százaléka már hibának tartja a döntést, amelyről Angela Merkel kancellár a napokban egy interjúban kétszer is kijelentette, hogy helyesnek tartja és most is ugyanúgy meghozná.

Az ország keleti részén, a volt NDK területén élők 69 százaléka szerint rossz döntés volt a Magyarországról Ausztrián keresztül érkezett tömeg beengedése. Bajorországban, ahol a legtöbben átlépték a német határt, 55 százalék vélekedik így.

A német lakosság 90 százaléka szerint korlátozni kell a Németországban befogadandó menekültek számát. A kérdésről alkotott véleményt befolyásolja a képzettség: minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál kevésbé valószínű, hogy korlátozáspárti álláspontot foglal el. Ugyanakkor még az érettségivel vagy egyetemi végzettséggel rendelkezők körében is nagyon magas, 84 százalékos a menekültek számának korlátozását pártolók aránya.

A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 72 százaléka támogatja, hogy rendeljenek el menedékkérő-befogadási moratóriumot. Minden harmadik német nagyon erőteljesen sürgeti ezt. A keleti tartományokban az országos átlagot jóval meghaladó, 83 százalékos a kezdeményezéssel egyetértők aránya, míg nyugaton az átlagnál kevesebben - 63 százalék - ért egyet a követeléssel, amelyet elsősorban az Angela Merkel vezette konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU képvisel.

A határok ellenőrzését a németek 81 százaléka támogatja. Ebben a kérdésben is mutatkozik kelet-nyugati különbség: a volt NDK területén 92 százalék, a nyugati tartományokban 79 százalék támogatja a határellenőrzés visszaállítását. Erről a kormány szeptember 13-án határozott, hogy kezelhetőbbé váljon a menedékkérőknek a szeptember 5-ei döntés révén elindult tömeges és ellenőrizetlen beáramlása.

A német lakosság több mint négyötöde, 78 százaléka úgy véli, hogy a menekültekről az első olyan biztonságos országnak kell gondoskodnia, amelyet a hazájukból elmenekülő emberek elérnek. Ez rendszerint nem Németország.

A felmérést a piackutatással és a társadalomkutatással foglalkozó intézetek és cégek szakmai szervezeteinek közös egyesülete (IMSF) rendelte meg. Az egyesület feladata a szakma képviselete a nyilvánosságban. A német lakosság 14 év feletti részére nézve reprezentatív felmérést 1011 ember megkérdezésével végezték el szeptember 18. és 25. között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.