Ukrán válság

A szakadárok beelegyeztek a Donyec-medencei választások elhalasztásába

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok vezetői kedden beleegyeztek abba, hogy a jövő évre halasszák a helyhatósági választásokat a Donyec-medencében.

2015.10.06 17:24MTI

Ezt Denisz Pusilin és Vladiszlav Dejneho, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR), illetve Luhanszki Népköztársaság (LNR) képviselői jelentették be Minszkben kiadott közös közleményükben, a két szakadár terület első számú vezetőinek, Olekszandr Zaharcsenkónak és Ihor Plotnickijnak az utasítására hivatkozva. A közleményt a DAN donyecki szakadár hírügynökség hozta nyilvánosságra.

A szakadár képviselők ugyanakkor a dokumentumban leszögezték, hogy ez idő alatt Kijevnek teljesítenie kell minden kötelezettségét, amelyet a minszki megállapodásokban vállalt. Erre hivatkozva követelik, hogy a Donyec-medence kapjon különleges jogállást, biztosítsanak büntetlenséget a két kelet-ukrajnai megyében történt események résztvevőinek, valamint a kijevi parlament új, a szakadárokkal egyeztetett szövegű alkotmánymódosítást fogadjon el.

A javaslat a Donyec-medencei választások jövő évre történő elhalasztásáról a normandiai négyek, azaz Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország múlt pénteki párizsi csúcstalálkozóján született. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a választásokat a ukrán törvényeknek és a nemzetközi normáknak megfelelően kell a Donyec-medencében lebonyolítani.

Az önkormányzati választásokat eredetileg a donyecki szakadár területen október 18-án, a Luhanszk megyein pedig november 1-jén készültek megtartani.

Petro Porosenko elnök és több magas szintű ukrán tisztségviselő a párizsi csúcs után kijelentette, hogy addig lehetetlen jogszerű és demokratikus választásokat rendezni a szakadárok által uralt kelet-ukrajnai területeken, amíg orosz katonák vannak ott jelen. Ezért a választások megrendezésének előfeltételének tekintik azt, hogy Oroszország vonja ki csapatait Ukrajna területéről.

Az alkotmány módosítását előzetesen, azaz első olvasásban is viharos körülmények között fogadta el a parlament augusztus 31-én. A szavazás után a törvényhozás épülete előtt a módosítást ellenző, radikális nacionalista tüntetők összecsaptak a parlamentet védő rendőrökkel és nemzeti gárdistákkal. Az összetűzésnek halálos áldozatai is voltak.

Az elfogadott alkotmánymódosításban állítólag nincs szó arról, hogy a Donyec-medence bármilyen különleges státust kapna. A lényege, hogy az országban decentralizációt hajtanak végre, azaz Ukrajna-szerte mindenütt kiterjesztik a helyi közösségek önrendelkezési jogait. Elemzők szerint az előzmények fényében aligha fogadna el a közeljövőben a kijevi parlament - ahol mellesleg az alkotmány végleges módosításához minősített kétharmados többség, azaz több mint 300 szavazat kell - egy olyan alkotmánymódosítási javaslatot, amely bármilyen különleges státust nyújtana a szakadár területeknek.

A DAN hírügynökség szerint a Luhanszki Népköztársaság azt javasolta, hogy 2016. február 21-re halasszák a helyhatósági választásokat, amivel a donyecki szakadárok is egyetértenek.

A fehérorosz fővárosban jelenleg ülésezik a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott - Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló - összekötő csoport. Pusilin és Dejneho közleményében megemlítette, hogy a választások elhalasztásával kapcsolatban hozott döntés előtt tanulmányozták Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök október 2-i nyilatkozatait és ajánlásait, valamint Minszkben konzultáltak Oroszország és az EBESZ képviselőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.