Mélyreható kiképzés

Amerikai parancsnok: a mi hibánk volt a kunduzi kórházra mért csapás

Egy amerikai légicsapás következtében egy kunduzi kórházban legkevesebb 22-en életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek. Az MSF "háborús bűncselekménynek" minősítette a történteket és vasárnap beszüntette tevékenységét.

2015.10.06 16:48MTI
Twitter user @MSF_espana

Az amerikai parancsláncon belül született meg döntés a kunduzi kórházat eltaláló légitámadásról, de az egészségügyi intézményre mért csapás hiba volt - jelentette ki kedden az amerikai kongresszusban John Campbell tábornok, az Afganisztánban tartózkodó amerikai és koalíciós erők parancsnoka.

Campbellt három nappal azt követően hallgatták meg a szenátus katonai bizottságában, hogy egy amerikai légicsapás következtében egy kunduzi kórházban legkevesebb 22-en életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek.

A tábornok bejelentette, hogy a parancsnoksága alatt álló erőknél mélyreható kiképzést rendelt el a hasonló incidensek jövőbeni elkerülése érdekében.

Amerikai parancsnok: afgán erők kértek légi támogatást a kunduzi kórháznál?

Twitter user @MSF_espana

Afgán és nem amerikai erők kértek légi támogatást annak a kunduzi kórháznak közelében, amelyben amerikai légicsapás következtében huszonketten életüket vesztették és sokan megsebesültek - jelentette ki hétfőn a Pentagonban John Cambell, tábornok az afganisztáni amerikai és szövetséges erők parancsnoka.

Az első jelentések szerint amerikai egységek kértek szombaton segítséget a városba betört tálibok ellen. A felkelők által egy héttel ezelőtt elfoglalt Kunduzban a kormányzóság épületénél hétfőn ismét felvonták az afgán zászlót.

Cambell tábornok beszámolója szerint az afgán segítségkérést követően egy AC-130-as harci repülőgép érkezett a helyszínre. A kórházat több találat érte.

Az incidens körülményeinek tisztázására az afgán kormány, az amerikai hadsereg és a NATO is önálló vizsgálatot indított.

A kórházat üzemeltető Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi civil szervezetet az amerikai kormány hétfőn tájékoztatta hivatalosan arról, hogy a légicsapást az amerikai erők hajtották végre. Az MSF "háborús bűncselekménynek" minősítette a történteket és vasárnap beszüntette tevékenységét Kunduzban. A szervezet vezérigazgatója, Christopher Stokes teljes körű, átlátható és független vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Az MSF visszautasította afgán hivatalos személyeknek azt az állítását, miszerint tálibok tüzelőállásokat létesítettek a kórházban, amelyet az orvos-szervezet szerint több mint egy óra leforgása alatt többször is tűz alá vettek.

A Fehér Ház a várakozások szerint az elkövetkező hetekben dönt majd arról, hogy hány amerikai katona maradjon Afganisztánban 2016 után. Az amerikai erők létszáma a közép-ázsiai országban mintegy 10 ezer fő.

Barack Obama elnök korábban kijelentette, hogy egy kisebb kontingens kivételével minden amerikai erőt hazarendel a jövő év végéig, de katonai vezetők, köztük Campbell tábornok, egy nagyobb csapatlétszám fenntartása mellett érvel. Ennek szükségességét egyebek között a tálibok kunduzi betörésével támasztják alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.