Börtön

Iszlám Állam - Megszületett az első, toborzást sújtó ítélet Bosznia-Hercegovinában

A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek oldalán.

2015.10.06 16:29MTI

Először ítéltek el Bosznia-Hercegovinában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára toborzó személyeket, egyikükre első fokon három és fél év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki kedden Szarajevóban.

A férfiról bizonyítást nyert, hogy az IÁ szíriai és iraki félkatonai alakulataiba toborzott, illetve csatlakozásra biztatott embereket - számolt be róla honlapján a szarajevói Nezavisne Novine című napilap. A másodrendű vádlott másfél évet kapott ugyanezért a bűncselekményért, míg két férfit egy évnyi börtönbüntetésre ítéltek, amiért csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz.

Bosznia-Hercegovina tavaly módosított büntető törvénykönyve tiltja a csatlakozást külföldi katonai vagy félkatonai szervezetekhez, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel rendeli sújtani a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.