Illegális bevándorlás

Csehország több katonát is küld Magyarországra - a horvátok kiakadtak

Az első szakaszban Prága 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A horvát belügyminiszter nem tartja barátságos lépésnek a cseh katonákat jelenlétét a határon.

2015.10.06 16:09MTI

A Magyarországnak nyújtandó segítség második szakaszában Csehország több mint 25 katonát és rendőrt küld Magyarországra - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott a cseh hadsereg vezérkarával.

A cseh kormány hétfőn döntött arról, hogy első szakaszban Prága 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében.

A Magyarországnak nyújtandó segítségről csütörtökön tárgyalnak Luxemburgban a négy visegrádi ország belügyminiszterei, az európai uniós belügyi találkozó előtt. Sobotka bízik abban, hogy az akcióba Lengyelország és Szlovákia is bekapcsolódik.

"A segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeinek függvénye" - mondta a cseh miniszterelnök. Közölte: Budapest konkrét igényeit a magyar belügyminiszter a csütörtöki találkozón ismerteti visegrádi kollégáival.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy Csehország több mint 100 katona és rendőr kivezénylésére számít.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerint a cseh katonák és rendőrök október 15-étől december 15-éig, tehát mintegy két hónapig lesznek Magyarországon.

"Az Európai Unió egyre több politikusa beszél a külső schengeni határok védelmének megerősítéséről. Mindnyájan azonban szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak" - szögezte le a hétfői kormányülés utáni sajtóértekezleten Stropnicky.

Csehország jelenleg a V4-ek soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

A horvát belügyminiszter nem tartja barátságos lépésnek a cseh katonákat jelenlétét a határon

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter nem tartja barátságos lépésnek, hogy Csehország katonákat küld a horvát-magyar határra, hogy segítsen Magyarországnak a schengeni határ őrzésében. Erről a kelet-szlavóniai Opatovacon beszélt a belügyminiszter kedden a sajtónak.

"Ez rossz üzenet, és nincs a baráti kapcsolatok szellemiségével összhangban" - mondta a miniszter, majd hozzátette: ha már katonákat akarnak küldeni valahova, küldjék inkább a görög-török határra, vagy Macedóniába.

A belügyminiszter újságíróknak arról is beszélt, hogy a hatóságok továbbra is ingyen szállítják a migránsokat a horvát-magyar határra, amivel azt szeretnék elkerülni, hogy embercsempészek áldozataivá váljanak a már így is "sokat szenvedett emberek".

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, azaz a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 120 ezer 958 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A migránsokat - akik a zöldhatáron keresztül érkeznek Horvátországba -, az opatováci sátortáborba irányítják, ahol regisztrálják őket, majd rövid időn beül vonattal és buszokkal elszállítják a magyar határra.

A migránsok számára kialakított folyosó Magyarország felé továbbra is rendben működik, azon híresztelések ellenére, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal közös határát - mondta hétfőn Ostojic.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.