Meghaltak a kollégái

Beszélt a magyar ápoló, aki túlélte az afgán kórházbombázást

Magyar túlélője akadt az Orvosok Határok Nélkül kunduzi kórháza elleni légicsapásnak. Obama vizsgálatot rendelt el, az ENSZ szerint megbocsáthatatlan az eset, az amerikai hadsereg szerint járulékos veszteség volt a kórház.

2015.10.04 17:42ma.hu
Twitter user @MSF_espana

Bombatalálat ért szombat hajnalban egy kórházat az észak-afganisztáni Kunduzban, amelynek birtoklásáért a tálib lázadók és a koalíciós erők hat napja harcolnak egymással. Az afganisztáni kórház részben romba dőlt, 1ember meghalt, ebből 12 orvos volt, több ember sorsáról nem tudnak semmit.

Twitter user @MSF_espana

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet közlése szerint a kórház részben romba dőlt, 12 munkatársuk meghalt, és 30 sorsáról nem tudnak semmit. A "hosszan tartó" légitámadást az amerikai erők gépei hajtották végre. A helyi NATO-misszió szóvivője elismerte, hogy a kórházat ért bombatalálat időpontja (hajnali 2 óra 10 perc) környékén légitámadást hajtottak végre a városban az amerikai erők, és elképzelhető, hogy "járulékos veszteséget" okozva a kórházat is eltalálták. Barack Obama parancsára vizsgálják az incidenst, az ENSZ főtitkára megbocsáthatatlannak nevezte az esetet.

Twitter user @MSF_espana

Az MSF közölte: a traumatológiai osztályt "többször eltalálták a hosszan tartó támadásban, és az súlyosan megrongálódott". A támadás időpontjában 105 beteg, ápolóik és több mint 80 nemzetközi és afgán egészségügyi dolgozó volt a kórházban. Egy ügyeletes traumatológus orvos az AP hírügynökségnek nyilatkozva az mondta, hogy a műtőt, a sürgősségi osztályt és a kórház több más részét találták el a bombák. "Nekem sikerült kijutnom a támadás után, de tudom, hogy a dolgozók többsége és a betegek egy része bennrekedt". A kunduzi harcok hétfői kezdete óta az MSF dolgozói 394 sebesültet láttak el a kórházban.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy az amerikai légierő találta el többször a kórházat, és ebben meghalt több orvos, ápoló és beteg. A légitámadás idején tálib harcost nem ápoltak az intézetben - tette hozzá.

Jecs Zoltán Lajos ápoló az épületben aludt a bombatámadás alatt. "Borzalmas volt" - nyilatkozta. "Éppen a biztonsági szobánkban aludtam a kórházban. Nagyjából éjjel két órakor egy közeli robbanás hangjára ébredtem, fogalmam sem volt, mi történhetett. Néhány héttel ezelőtt volt már a környéken légicsapás, de ez valami egészen más volt - hangos és közeli." Mindenhol zűrzavar és por volt, próbálták kitalálni, hogy mi történhetett, közben folyamatos volt a bombázás. "20-30 perccel később hallottam, hogy valaki a nevemen szólongat. Egy nővér volt, akinek gyakorlatilag lógott az egyik karja, csupa vér volt, mindenütt nyílt sebek voltak rajta" - mondta. A férfi gyakorlatilag több kollégájával sokkot kapott, nem értették, mi történik velük, hiszen számtalan alkalommal megadták már a kórház pontos koordinátáit a harcoló feleknek. "Sajnos a szobában minimális egészségügyi felszerelés volt, még morfium sem, amivel csillapíthattuk volna a fájdalmait, de mindent megtettünk, amit csak tudtunk."

A magyar ápoló nem tudta megmondani, pontosan mennyi ideig tartott a bombázás, de másfél óra után mertek csak kimerészkedni, hogy megnézzék, mi is történt. "A kórház romokban hevert és lángokban állt, újra sokkot kaptunk, majd azonnal túlélők után kezdünk kutatni. Leírhatatlan az a szörnyűség, ami történt, a betegek az ágyukban égtek az intenzív osztályon." Aztán többedmagával átment a műtőbe, ahol szintén szörnyű látvány fogadta őket. A beteg a műtőasztalon halott volt, az orvosokat nem találták. Szerencsére, volt, aki idejében biztonságos helyre tudott húzódni. A fekvőbeteg-osztály pedig egyenesen sértetlen maradt, ott senki sem sérült meg.

Jecs Zoltán Lajos szerint egyik orvosukat viszont azonnal meg kellett műteni egy irodai asztalon, de sajnos nem sikerült megmenteni. "Az egész szituáció nagyon kemény volt. Láttuk a kollégáinkat meghalni. A gyógyszerészünkkel előző este még egyeztettem, aztán már ott feküdt előttem holtan."

Twitter user @MSF_espana

A lázadók hétfőn foglalták el a stratégiai jelentőségű tartományi székhely központját. A 2001-es amerikai invázió óta ez volt az első eset, hogy a lázadók kezére került egy tartományi székhely. Az afgán hadsereg és az amerikai légierő kedd reggel ellentámadást indított Kunduz visszavételére, és csütörtökre kiszorította a tálibokat a városból. Helyi lakosok azonban arról számoltak be, hogy még pénteken is szórványos harcok folytak Kunduzban, a biztonsági erők utcára utcáról fésülték át a várost, és nagy erőkkel keresték a bujkáló fegyvereseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.