Illegális bevándorlás

Horvát ellenzék: Zágrábnak meg kell állítani az illegális bevándorlást

A HDZ szerint nemcsak Dalmáciát kell megkímélni a migránsáradattól, hanem Kelet-Szlavóniát is, mert mindenkinek egyforma bánásmódban kell részesülnie.

2015.10.04 14:45MTI

A horvát legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) szerint csak Zoran Milanovic szociáldemokrata miniszterelnök nem érti, mi történik a menekültválság körül. A párt ezért vasárnapi lapbeszámolók szerint azt üzente a kormánynak, hogy állítsa meg az illegális bevándorlást.

Gordan Jandrokovic, a HDZ elnökségének tagja szombaton a párt választási gyűlésén Zágrábban kijelentette: hetek óta tudja a kormány, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal szomszédos határát. Ezért szerinte Zágrábnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a migránsok a jövőben ne léphessék át illegálisan a szerb-horvát határt.

Milanovic szerint nem lehet megvédeni a határokat - idézte Jandrokovic a miniszterelnököt. Milyen ország az, amely nem tudja megvédeni saját határait? - tette fel a kérdést.

A HDZ szerint nemcsak Dalmáciát kell megkímélni a migránsáradattól, hanem Kelet-Szlavóniát is, mert mindenkinek egyforma bánásmódban kell részesülnie.

"Minden határt egyformán kell felügyelni, főleg hogy Németország közölte: a helyzet ellenőrizhetetlenné vált és Horvátországnak meg kell védenie határait, s egyúttal az Európai Unió határait is" - mondta.

Zoran Milanovic szombaton Dubrovnikból azt üzente a montenegrói kormánynak, hogy ne küldjön migránsokat Horvátország délkeleti határára. "Ez a mi házunk és ott nyitjuk ki az ajtót, ahol mi akarjuk" - mondta, majd hozzátette: egyelőre pedig csak Kelet-Szlavóniában áll nyitva.

Szeptember közepe, azaz a szerb-magyar határ részleges lezárása óta a legfrissebb adatok szerint 108 ezer 800 illegális bevándorló lépte át a horvát határt és több mint százezren már el is hagyták az országot.

Szombaton becslések szerint 5-6 ezer migráns érkezett a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe. Az opatovaci sátortáborban jelenleg 600 fő tartózkodik. A Nyugat-Európába igyekvő menedékkérőket a legrövidebb időn belül a magyar határra szállítják a horvát hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.