Illegális bevándorlás

Sokan várakoznak Presevóban, hogy tovább indulhassanak Horvátország felé

Naponta átlagosan 2-4 ezer migráns lép be Szerbiába főleg Macedónia felől és jelenleg is mintegy másfél ezren várakoznak a szerb-macedón határ melletti Presevó befogadóközpontja előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket, majd folytathassák útjukat Horvátország felé.

2015.10.04 13:47MTI

A Blic című belgrádi napilapnak Milenko Bozovic, a szerbiai határrendészet vezetője számolt be a Szerbiába érkező migránsok számáról és azt is közölte, hogy október elejéig 170 ezer embert regisztráltak. Közülük körülbelül 157 ezren állították azt, hogy szándékukban áll menedéket kérni a nyugat-balkáni országban, valamint 13 ezer ember ellen intézkedtek illegális határátlépés miatt.

A belügyminisztérium adatai szerint ebben az esztendőben több mint 200 ezer migráns haladt át Szerbián és bár a többség ugyan azt mondta, hogy menedékkérelmet adna át, ezt valójában csak néhány százan tették meg, a legtöbben a regisztráció után azonnal elindultak az Európai Unió országai felé.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) Presevóban tartózkodó tudósítójának jelentése szerint folyamatosan érkeznek a migránsok a macedón határ melletti településre, és a nyilvántartásba vétel után azonnal tovább is indulnak.

Néhány napja szigorúbbá vált a regisztráció, ezért kisebb torlódás alakult ki - magyarázta a helyzetet az RTS vasárnap reggeli híradójában Vladimir Cucic szerb menekültügyi biztos. Emellett a rendőrség is szigorúbban ellenőrzi a Presevóba érkezőket és az onnan továbbindulókat, valamint megbünteti azokat az autóbusz-társaságokat, taxisokat, akik papírokkal nem rendelkező migránsokat vesznek fel.

Szerda óta ezen kívül több európai ország rendőrségét is érintő, embercsempészek elleni akció folyik Presevóban az európai uniós országok rendőri együttműködési szervezetének, az Europolnak a vezetésével.

Vladimir Cucic arról is beszélt, hogy nem épülnek újabb, állandó befogadóközpontok Szerbiában, hanem használaton kívüli épületeket alakítanak át olyan központokká, ahol a téli, hideg, csapadékos idő esetén is elszállásolhatók lesznek az emberek. A migránsok nyáron nem szívesen használták a befogadóközpontokat, mert azok távol esnek a főutaktól, illetve a jól bejáratott balkáni migrációs útvonaltól, és nem akartak azzal is időt veszíteni, amíg belépnek egy-egy ilyen objektumba. Így a leggyakrabban a parkokban és a köztereken aludtak hálózsákokban, sátrakban, ez azonban megváltozik a tél beköszöntével - tette hozzá Vladimir Cucic. Becslése szerint a hideg lelassíthatja a migránsokat, akik már nem tudnak majd egy napon belül áthaladni Szerbián, hanem ez az út akár egy hetet is igénybe vehet, így szükség lesz fedett és védett objektumokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.