Illegális bevándorlás

Horvát lap: Szlovénia nem tudja helyettesíteni Magyarországot

Magyarország az egyetlen "kliense" Horvátországnak, ahova migránsokat szállít, és amely rövidesen "lemond róluk".

2015.10.04 12:16MTI

Amennyiben Magyarország határzárat rendel el, Horvátország Szlovénia felé irányítja a menekülteket - írta a Vecernji List című horvát napilap egyik ismert publicistája, aki szerint azonban Szlovénia nem tudja helyettesíti Magyarországot.

A Vecernji List vasárnapi számában arról cikkezett, hogy Magyarország az egyetlen "kliense" Horvátországnak, ahova migránsokat szállít, és amely rövidesen "lemond róluk".

A cikk írója rámutatott, hogy amíg Zoran Milanovic horvát miniszterelnök továbbra is "speciális háborút" folytat Magyarországgal, és arról beszél, hogy a menekültek fogaikkal rágják majd szét a szögesdrótot és a magyaroknak lőniük kell rájuk, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy új útvonal felé irányítják a migránsokat, mégpedig Szlovéniába.

Davor Ivankovic, a cikk szerzője figyelmeztetett, hogy ezzel még nagy gondok lesznek, mivel kicsi a valószínűsége annak, hogy Szlovénia naponta átvesz Horvátországtól 5 vagy 10 ezer illegális bevándorlót, majd gyorsan elszállítja őket az osztrák határra. Szlovénia nem tudja helyettesíteni Magyarországot - tette hozzá.

Az újságíró szerint az a legvalószínűbb, hogy a migránsok az ország délkeleti részén jönnek majd az országba, az adriai Dubrovnik közelében. Albánia ugyanis nem fog semmilyen ellenállást tanúsítani, Montenegró pedig már sátortáborokat épít Albániával közös határán. A horvát szociáldemokrata kormány is - sajtóhírek szerint - komoly előkészületeket tett a migránsok fogadására a Prevlaka-félszigeten, állítólag még befogadóállomást is épített, amit aztán megpróbált gyorsan cáfolni, mihelyt az ellenzék felhívta rá a figyelmet. A területet lezárták, sem politikus, sem újságíró nem győződhet meg jelenleg, hogy épül-e vagy sem ilyen létesítmény.

Milanovic és Ostojic arról beszéltek, hogy délen nem fogják beengedni a migránsokat, visszaküldenek mindenkit abba az országba ahonnan jött. Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait: az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van - mondták.

A lap publicistája felteszi a kérdést: hogyan lehetséges, hogy Szlavóniába szeretettel várjuk a migránsokat, míg Dél-Dalmáciában pedig nem - vajon létezhet-e két Horvátország is? A szerző rámutat: "ha a migránsok a déli útvonalat választják, mi ezt a háborút elveszítettük". A migránsok jönni fognak, és ahogy Milanovic mondaná, a fogaikkal törnek maguknak utat, ha megpróbálják megállítani őket - tette hozzá.

Ivankovic szerint Dubrovnikban technikailag sokkal nagyobb problémával kell szembenéznie a hatóságoknak, mint a kelet-szlavóniai Opatovac esetében, ahol rögtön ott a magyar határ. Horvátország délkeleti része nem olyan "áteresztő", mint a szlavóniai síkság - figyelmeztetett.

"Innen csak hajókkal szállíthatók tovább a migránsok, de hova? Olaszországba? Autóbuszokkal csak az első kikötőig, Dubrovnikig vihetik őket, mégpedig oda, ahova több százezer turista érkezik tengerjáró hajókkal. Hogy fognak kijönni a turisták a migránsokkal? Sehogy. Vagy az egyik, vagy a másik marad" - húzta alá a szerző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.