Merénylet

Újabb késelés Jeruzsálemben, a merénylőt lelőtték

A palesztin merénylő az óváros damaszkuszi kapujánál megkéselt egy tizenöt éves izraeli fiatalt, majd a rendőrök a helyszínen lelőtték a kelet-jeruzsálemi támadót.

2015.10.04 08:21MTI

Újabb, feltehetően etnikai indíttatású késeléses merénylet történt vasárnap hajnalban Jeruzsálem óvárosában - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A palesztin merénylő az óváros damaszkuszi kapujánál megkéselt egy tizenöt éves izraeli fiatalt, majd a rendőrök a helyszínen lelőtték a kelet-jeruzsálemi támadót. Az izraeli tizenévest közepesen súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Néhány órával korábban az óváros egy másik utcájában két izraelit késelt halálra az Iszlám Dzsihádhoz tartozó, Ciszjordániában élő palesztin fiatal, akire a rendőrök szintén halálos lövéseket adtak le a helyszínen.

Az erőszak fokozódása miatt a biztonságiak a következő két napon csak izraeli állampolgároknak, az óváros lakóinak, turistáknak, az óvárosi üzletek dolgozóinak és az ott tanuló diákoknak engedélyezik a belépést az óváros falai közé, az Al Aksza mecsetnél pedig csak nők és gyerekek, valamint ötven évesnél idősebb férfiak imádkozhatnak.

A merényletek után Jeruzsálemben több tucat izraeli jobboldali fiatal tüntetett, és elzárt egy utat, kifogásolva, hogy a kormány politikája nem eléggé szigorú a palesztinokkal szemben. Többeket közülük letartóztattak uszítás vádjával.

A városban igen feszült a helyzet, zsidók megtámadtak egy arabokat szállító autót. A sofőr megpróbált elmenekülni és közben könnyebb sérüléseket okozott egy gyalogosnak, akit kórházba szállítottak.

Vasárnap hajnalban izraeli elitegységek terror-ellenes razziát tartottak Dzseninben egy menekülttáborban. Őrizetbe vettek két terrortevékenységgel gyanúsított palesztint, robbanószereket és egy M-16-os lőfegyvert foglaltak le.

Az izraeli csapatok megjelenésekor zavargások törtek ki, tömegoszlató fegyvereket vetettek be a katonákra Molotov-koktélokat dobó fiatalok ellen, palesztin források tizennyolc sebesültről számoltak be.

Az ENSZ New York-i közgyűléséről hazaérkező Benjámin Netanjahu miniszterelnök az elmúlt napok merényletei miatt vasárnapra összehívta a biztonsági kabinet ülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.