Újraegyesítés

Elkezdődött az egység ünnepe Németországban

Németországban pénteken elkezdődött az egység helyreállításának 25. évfordulójára szervezett háromnapos ünnepségsorozat. A nemzeti ünnep alkalmából a törvényhozás alsóháza, a Bundestag határozatot fogadott el arról, hogy emlékművet kell állítani a kommunizmus áldozatainak tiszteletére.

2015.10.02 20:57MTI

Az "ezüstjubileum" házigazdája Hessen tartomány legnagyobb városa, Frankfurt, ahová egymilliónál is több vendéget várnak. Az ünnepséget megnyitó beszédében Volker Bouffier tartományi miniszterelnök csodának nevezte Németország újraegyesítését, és hangsúlyozta: "25 éve egyetlen lövés nélkül sikerült meghaladni a diktatúrát, ledönteni a falat és leszaggatni a szögesdrót kerítést".

Az évfordulós ünnepséget mindig az a tartomány rendezi, amely a Bundesrat - a törvényhozásnak a tartományokat képviselő kamarája - soros elnöki tisztségét betölt. Ezért Frankfurt a központ az idén. A városban 300 rendezvényt tartanak, de nagyszabású népünnepélyt vagy csendes megemlékezést az ország több száz más településén is rendeznek. Például Berlinben százezrek ünnepelnek majd a német főváros egyik fő jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál.

Az ünnep csúcspontja Joachim Gauck államfő ünnepi beszéde szombaton a frankfurti régi operaházban (Alte Oper). Az eseményre 1500 vendég hivatalos, köztük Angela Merkel kancellár és kormányának valamennyi tagja, Andreas Vosskuhle, az alkotmánybíróság elnöke és Norbert Lammert, a Bundestag elnöke.

Sok külföldi vendéget is meghívtak, köztük Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és 30 menedékkérőt, akik hesseni befogadóállomásokon laknak.

Több vendég egészségi okokból nem tud eleget tenni a meghívásnak, így nem lesz ott a központi ünnepségen Helmut Kohl volt kancellár és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök sem.

Az évfordulóra a világ sok részéből érkeznek üdvözletek Németországba. "A demokráciáért, az emberi jogokért és a jólétért küzdő mai, újraegyesített Németországnak szerte a világon inspiráló ereje van" - emelte ki például John Kerry amerikai külügyminiszter az ünneplő országhoz intézett közleményében.

A Bundestagban pénteken tárgyalták a kormány jelentését az egységfolyamat aktuális állásáról. A dokumentum az eredmények mellett az utóbbi 25 év kudarcairól is szól. A kép vegyes - emelte ki a jelentést bemutató beszédében Iris Gleicke, a keleti (a volt NDK területén fekvő) tartományok felzárkóztatását folytatott munkát összehangoló kormánybiztos.

Facebook Bundestag

Az újraegyesített Németország első negyedszázada az új tartományokban nem volt megbicsaklások nélküli sikertörténet, és a folyamatos növekedés korszaka. A munkanélküliség kétszer akkora, mint nyugaton, a bérek és nyugdíjak még mindig nem érték el a nyugati színvonalat, a hat új tartomány összesített hazai összterméke (GDP) pedig ugyan megduplázódott, de így is csak a 10 régi tartomány átlagának 67 százalékát éri el - mutatott rá a kormánybiztos.

Iris Gleicke hangsúlyozta, hogy folytatni kell a keleti országrész felzárkózatását, és figyelmeztetett, hogy a támogatások esetleges megvonása miatt "lefulladna a nagy nehezen beindított motor".

Ugyanakkor a volt NDK területének fejlesztését - egyebek mellett egy különadó révén - szolgáló úgynevezett szolidaritási paktum reformjában szemléletváltásra van szükség, mert a régi törésvonal elhalványult, és a kelet-nyugati különbségeket felülírják újabb keletű folyamatok, elsősorban a globalizáció hatására keletkezett egyenlőtlenségek. Ezért olyan támogatási rendszert kell kidolgozni, amely biztosítja az elmaradott régiók felzárkóztatását keleten és nyugaton egyaránt - mondta a szociáldemokrata politikus.

A Bundestag egy határozatot is megtárgyalt és elfogadott pénteken, amelyben a testület kinyilvánította, hogy létre kell hozni a kommunizmus áldozatainak emlékművét, és felszólította a kormányt, hogy még a jelenlegi, 2017-ig tartó törvényhozási ciklusban kezdjen hozzá a kezdeményezés megvalósításáról. Az emlékművet méltó helyen, Berlin központjában kell felállítani - áll a parlamenti határozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.