Váasztás

Kereskényi Gábor lesz az RMDSZ Szatmárnémeti polgármester-jelöltje

A városi RMDSZ-szervezetet is vezető politikust péntek este választotta meg az RMDSZ jelöltállító bővített küldöttgyűlése.

2015.10.02 20:29MTI

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szatmárnémeti polgármesterjelöltje a 2016 nyarán tartandó önkormányzati választásokon - közölte a Szatmár.ro helyi hírportál.

A városi RMDSZ-szervezetet is vezető politikust péntek este választotta meg az RMDSZ jelöltállító bővített küldöttgyűlése. Kereskényi Gábort 199-en támogatták a szavazáson, míg ellenjelöltjei közül Maskulik Csaba 60, Ilonczai Annamária pedig 4 szavazatot kapott. A további két jelöltaspiráns, Zazula Béla és Günthner Tibor a szavazás előtt bejelentette, hogy visszalép Kereskényi javára.

A szatmárnémeti RMDSZ a korábbi gyakorlattól eltérően idén nem kötötte RMDSZ-tagsághoz a megmérettetésen való részvételt, azon más magyar pártok vagy szervezetek jelöltjei is részt vehettek. Így a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselője, Zazula Béla, és Ilonczai Annamária civil aktivista is benevezett a versenyre. A 264 tagú jelöltállító gyűlés küldötteinek negyedrészét az egyházak és civil szervezetek delegálták.

Megválasztása után Kereskényi Gábor kijelentette, a szatmárnémeti magyaroknak közösen kell dolgozniuk a sikerért. Hozzátette, ellenjelöltjei programjában is látott olyan elemeket, amelyek egy közös RMDSZ-programnak lehetnek majd az alapjai.

A küldöttgyűlésen bemutatták egy telefonos közvélemény-kutatás eredményeit is, melyből kiderült, hogy a szatmárnémeti magyarok 51,7 százaléka bízik abban, hogy 2016-tól ismét magyar polgármestere lesz a városnak.

A 34 százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben 2004 és 2012 között az RMDSZ színeiben megválasztott Ilyés Gyula töltötte be a polgármesteri tisztséget. 2012-ben az azóta felbomlott Szociálliberális Unió jelöltje, a szociáldemokrata Dorel Coica győzött. Júniusban a román pártok alpolgármesteri tisztséget ajánlottak az RMDSZ-nek, de a szövetség úgy határozott, nem vállal szerepet a város vezetésében, hanem a polgármester leváltására készül.

A jogász végzettségű Kereskényi Gábor 2008 és 2012 között Szatmárnémeti alpolgármestereként tevékenykedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.