Illegális bevándorlás

Horvát belügyminiszter: a migránsok száma elérheti a százezret a hétvégén

Horvátországba eddig 97 367 migráns érkezett, számuk a hét végére elérheti a százezret.

2015.10.02 14:24MTI

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter beszámolt arról, hogy a kelet-szlavóniai sátortáborban jelenleg valamivel kevesebb mint kétezer ember van, akiket folyamatosan szállítanak a tovarniki vasútállomásra, ahonnét vonattal viszik őket tovább a magyar határra.

Ostojic jelezte, hogy az éjszaka valamivel több migráns érkezett, mint az előző néhány napban, de nem volt probléma, és az ellátásuk rendben zajlott.

Megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Horvátország beengedi ugyan a migránsokat, és segíti őket abban, hogy eljussanak azokba az országokba, amelyekbe szeretnének, de csak Horvátország keleti részén fogadják őket, nem nyitnak újabb folyosót az ország délkeleti részében. A miniszter itt a horvát lapok korábbi beszámolóira utalt, melyek szerint az illegális bevándorlók az adriai-tengeri Dubrovnik körzetében is érkezhetnek a jövőben az országba.

Azok, akik délen próbálkoznak, rendőrökkel fogják szembetalálni magukat, ott nincs átjárás, visszaküldik őket abba az országba, ahonnét jöttek - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, hogy a szerb-magyar határon, Horgosnál mindössze 200 migráns lépi át a határt naponta, ami szerinte továbbra is azt bizonyítja, hogy "oda cseppekben, míg ide hullámokban" érkeznek az illegális bevándorlók.

A miniszter bejelentette, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős EU-biztos november 6-án ellátogat az opatovaci sátortáborba, ahol személyesen tájékozódik az elmúlt két hét történéseiről.

"Remélem, egyetértünk majd abban, hogy a menekültáradatot Görögországban kell megállítani, valamint a görög-török határon, továbbá abban, hogy nem várhatjuk meg vele a rossz időjárást, hanem azonnal cselekedni kell" - mondta a miniszter.

Horvátország bízik abban, hogy az Európai Unió tagjaként az erre a célra fenntartott uniós alapokból támogatást kap a menekültválság kezelésének kiadásaira - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.