Drágább, mint az emberélet

Hiába, a szupergazdagok mindig is tudtak élni...

A Titanicról származó "érdekességeket" bocsátották árverésre, amit a "Pénzcsónakkal" menekítettek ki.

2015.10.02 10:18ma.hu

Szerdán a New Yorki Lion Heart Autographs aukcióján 88.000 dollárért, azaz közel 25 millió forintért új gazdára talált a Titanic utolsó ebédjének egyik megmaradt étlapja. Hogy mi ebben az érdekes? Nos, az étlapot egy első osztályon utazó utas mentette ki magával egy olyan mentőcsónakon, aminek legénységét állítólag lefizették, hogy minél előbb evezzenek el a süllyedő hajótól.

A menüt a csak Pénzcsónaknak vagy Milliomos Csónaknak is nevezett 1-es mentőcsónakról származó több más ereklyével együtt sikerült értékesíteni.

Megnyugtató a tudat, hogy miközben több ezer ember utolsó perceit élte a süllyedő hajón, Abraham Lincoln Salomon sikeresen megmentette ezt a rendkívül fontos dokumentumot, amin ráadásul megtalálható egy másik mentőcsónakon sikeresen elmenekült ember, Isaac Gerald Frauenthal aláírása bizonyítva, hogy a két férfi együtt fogyasztotta el a marhahúsból, és egyéb finomságokból álló ebédet.

Salomon semmit nem bízott a véletlenre, sikerült magával hoznia egy jegyet a Titanic fényűző török fürdőjéből, aminek különlegessége volt az a szék, amibe beleülve az ember pontos adatot kapott testsúlyáról. A jegyen egyébként a Solomon mentőcsónakjával menekülő másik öt emberből három neve szerepel. Jelenleg négy ilyen jegy létezik a világon, ezt a darabot 11.000 dollárért, azaz valamivel több, mint 3 millió forintért árverezték el.

7.500 zöldhasút - azaz 2 millió forintot - ért az a New York Plaza Hotel fejléces papírra írt levél, amit Solomon Mabel Francatellitől kapott hat hónappal szerencsés megmenekülése után. Francatelli munkaadójával, az arisztokrata divattervező Lucy Duff-Gordonnal és annak skót férjével, Lord Cosmo Duff-Gordonnal menekült meg az egyébként 40 fős 1-es mentőcsónakkal.

A Duff-Grodon házaspár egyébként azért játszik érdekes szerepet a történetben, mert őket vádolták meg azzal, hogy lefizették a matrózokat, hogy a 40 helyett mindössze hat fővel hagyják ott a süllyedő hajót. Végül az ügyet vizsgáló brit hatóság felmentette a házaspárt, akik egyébként egyedüliként tettek vallomást a katasztrófáról.

"Reméljük mostanra kiheverte a szörnyű események okozta megrázkódtatást" - áll Francatelli levelében. "Attól tartok a mi idegeink még mindig nagyon gyengék, köszönhetően az eleve szörnyű emlékekre csak egy lapáttal rátevő aggodalomnak, amit ez az igazságtalan vizsgálat okoz". Nehéz idők voltak ezek, akárki lássa.

A Lion Heart Autographs szerint a mementókat egy olyan ember hozta hozzájuk, aki az egyik túlélő leszármazottjától kapta őket, de nevet nem árultak el. A befolyt összeget figyelembe véve bizton állíthatjuk, a felbecsülhetetlen értékű ereklyék jó helyre kerültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.