Illegális bevándorlás

Csökkent a migrációs nyomás a szerb-horvát határon

"Sokan mondják magukról, hogy szíriaiak, de nem azok".

2015.10.02 09:48MTI
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Csökkent a migrációs nyomás a szerb-horvát határon, az utóbbi időben naponta átlagosan három-négyezer bevándorló érkezett Horvátországba - tájékoztatott a horvát sajtó pénteken.

A legfrissebb adatok szerint szeptember 16. óta csaknem 95 ezer migráns lépte át a szerb-horvát határt. A Hina horvát hírügynökség szerint a bevándorlókat a horvát hatóságok az opatovaci sátortáborba vagy azonnal a magyar határra szállítják.

A horvát közszolgálati televízió tudósítója arról tájékoztatott, hogy mintegy négyszázan tartózkodnak jelenleg a kelet-szlavóniai menekülttáborban, ahol legfeljebb két órát töltenek, majd a tovarniki vasútállomásról vonattal szállítják őket a magyar határra.

Basela Faraha szíriai egyetemista, aki már három éve él Zágrábban, ahol horvát nyelvet és irodalmat tanul az egyetemen, és fordítóként segíti a hatóságok munkáját az opatovaci sátortáborban, a Vecernji List horvát napilapnak azt mondta, hogy a menedékkérők mindössze 20-30 százaléka szíriai. "Sokan mondják magukról, hogy szíriaiak, de nem azok" - mondta. Az ide érkező emberek minél előbb el akarják hagyni Horvátországot, és Magyarországon keresztül Ausztriába és Németországba akarnak jutni, a legtöbbjük pedig nem is akar visszatérni hazájába - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.