Illegális bevándorlás

Börtönbe zárható, aki a beutazási tilalom ellenére ismét belép egy uniós tagállamba

Nem ellentétes az uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amely bűncselekménnyé nyilvánítja és börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a nem uniós állampolgárokat, akik annak ellenére lépnek be ismét illegálisan egy uniós tagállam területére, hogy kitiltották onnan őket.

2015.10.01 18:12MTI

Az albán férfit 2012-ben toloncolták ki Olaszországból, ahonnan három évre ki is tiltották. Ennek ellenére a férfi visszautazott az országba, ami miatt büntetőeljárás indult ellene, és az ügyész nyolc hónap szabadságvesztést kért. Az olasz jog ennek a bűntettnek az elkövetőire egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé.

A luxembourgi uniós bírákat a firenzei törvényszék kereste meg, hogy választ kapjon arra a kérdésre, hogy összhangban van-e ez az úgynevezett visszatérési irányelvvel, amely az illegálisan belépőkkel szemben alkalmazandó eljárásokat és normákat szabályozza.

Az Európai Bíróság emlékeztet, hogy a tagállami szabályok és az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett alkalmazhatóak büntetőjogi szankciók azokkal szemben, akiket korábban kiutasítottak, jogellenesen tartózkodnak az országban, és nem áll fenn olyan ok, mely miatt ne térhetnének haza.

Ezért a bíróság azt a következtetést vonja le, hogy a visszatérési irányelv azok esetében sem zárja ki ezt, akiket ki is tiltottak az adott ország területéről, feltéve, hogy a tagállami szabályokat, az alapvető jogokat és a menekültekről szóló Genfi Egyezményt tiszteletben tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.