Palesztin helyzet

Izrael szerint a palesztin elnök uszító beszédet mondott az ENSZ-közgyűlésen

Mahmúd Abbász kilátásba helyezte a közel-keleti békefolyamatról Oslóban 1993-ban megkötött megállapodás felmondását.

2015.10.01 11:21MTI

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal közleményében megtévesztőnek és a közel-keleti "uszítást és a katasztrófát ösztönzőnek" nevezte Abbász New York-i beszédét, és visszautasította azt a vádat, hogy Izrael Jeruzsálemben a Mecsetek terén megpróbálná felrúgni a status quót.

A kormány és az ellenzék jobboldali pártjainak számos politikusa ítélte el a palesztin elnök felszólalását, de Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője mind Abbászt, mind Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt támadta a felszólalás nyomán.

"Abbász apartheidet hangoztató szavai torzítanak és mindkét oldalon a szélsőségeseket erősítik" - mondta Hercog. "Abbász és Netanjahu döntésektől félő vezetők, jelszavakat fújnak, egymást vádolják, minket pedig nehéz helyzetbe és bizonytalan jövőbe sodornak" - tette hozzá az ellenzéki vezető.

A Háárec című lap elemzője, Barak Ravid szerint Abbász "bombát telepített" kijelentésével, de egyelőre nem világos - írja a cikkében -, hogy azonnal vagy későbbre időzített robbanószerkezetről van-e szó, vagy esetleg csak egy "bűzbombáról", amelynek hatása gyorsan elszáll. A miniszterelnöki hivatal Ravid szerint azért nem reagált az Abbász-beszéd érdemi részére, mert még nem ismerték fel a kijelentés jelentőségét, s csak fenyegetésnek tekintik azt, miután a palesztin elnök nem nevezte meg a szerződés felmondásának konkrét időpontját és lépéseit. Ennek szerinte az az oka, hogy Abbász előbb felméri kijelentésének hatását, és aszerint "hatástalanítja vagy robbantja bombáját".

Nem világos, hogy a Netanjahu-kormány mit válaszol az egyoldalú lépésre, de Ravid úgy véli, hogy a palesztin kérdésben nem rendelkezik kidolgozott stratégiával, csak a status quót, az eddigi állapotokat próbálja mindenáron megőrizni, noha ez Abbász szerint nem tartható tovább.

A Jediót Ahronót című újság elemzői úgy látják, hogy Abbász ugyan elhelyezte a jó előre beígért "bombát" az asztalon, de még nem hajtotta végre fenyegetését, nem robbantotta fel azt. A jövő mégsem tűnik bíztatónak, mert időpontokat ugyan nem adott meg, de azt ígérte, hogy fokozatosan felszámolja az Izraellel folytatott egyeztetéseket, Izraelt megszálló államnak deklarálja, Ciszjordániában pedig - végső esetben - felszámolja a Palesztin Hatóságot, aminek következtében a területen izraeli katonai kormányzást kellene bevezetni.

A lap szerint Abbász eredetileg keményebben szeretett volna fellépni, de az utóbbi hetekben komoly nyomást gyakoroltak rá a konfliktus megoldásra létrehozott kvartett (EU, ENSZ, Oroszország és az Egyesült Államok) diplomatái, hogy mérsékelje hangvételét. Cserében azt ígérték, hogy Izraelnél megpróbálják elérni a telepesek terjeszkedésének leállítását és gesztusként még néhány palesztin fogoly szabadon engedését is.

Abbász hazai népszerűsége az ENSZ-ben elért szimbolikus sikerek nyomán eddig rendre megugrott: legutóbb a palesztin államiság státusának emelésével javult a megítélése, most pedig a palesztin zászló ünnepélyes New York-i felvonása nyomán javulhat. A lap szerint ezért nem kívánt a rá nehezedő nyomás ellenére sem lemondani az oslói megállapodás felmondásával való fenyegetésről, de időpont megadása nélkül egyelőre csupán jelképesen tette ezt.

Támogatásának növelésével Abbász nyert néhány hetet a belpolitikai küzdőtéren, de ha ezalatt nem tud visszatérni a tárgyalóasztalhoz számára elfogadható feltételek mellett, akkor fokozatosan le fogja mondani az Izraellel kötött megállapodásokat - vélte a lap. Ezeknek a lépéseknek az elkészítését egy bizottság már meg is kezdte Rámalláhban.

Mahmúd Abbász a lapkommentár szerint eleinte csökkentheti vagy megszüntetheti a biztonsági együttműködést Izraellel (akár annak árán is, hogy ez a radikális palesztin Hamász erősödését, s ezzel saját hatalmának veszélyét okozza), majd felmondhatja a gazdasági megállapodásokat, köztük a vízellátásról vagy az áramszolgáltatásról szólókat. Végső kártyaként pedig beválthatja legnagyobb fenyegetését, a Palesztin Hatóság feloszlatását is - írta elemzésében a Jediót Ahronót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.