Szakvélemény

Putyin be fogja áldozni a szír elnököt?

Bassár el-Aszad kulcsfigurává vált a szíriai érdekszféra megszerzéséért folytatott nagyhatalmi játszmában.

2015.10.01 09:30MTI

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nemzetközi jogásza szerint Bassár el-Aszad kulcsfigurává vált a szíriai érdekszféra megszerzéséért folytatott nagyhatalmi játszmában. Tóth Norbert az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában ugyanakkor úgy vélte, a folyamat végén Oroszország be fogja áldozni a szír elnököt.

A szakértő elmondta: érdekszférák és befolyási övezetek felosztásáról van szó. Szíria előbb szovjet, majd orosz, később iráni érdekszféra volt. Ennek változását figyelhetjük meg napjainkban, ugyanis - mint a jogász elmondta - a nyugati civilizáció, a nyugati világ is szeretne valamilyen befolyást szerezni Szíriában. Ennek viszont útjában áll Bassár el-Aszad jelenlegi szír elnök.

Jelenleg a "nagypolitika sakktábláján mozognak a bábuk" és Aszaddal "megszemélyesítették" a szír konfliktust - fogalmazott Tóth Norbert, aki úgy vélte - bár Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg támogatja a szír elnököt - a folyamat végén Aszad nem fog maradni, Oroszország "be fogja áldozni" a szír elnököt.

Tóth Norbert kitért arra, hogy mindkét oldalon - mind az Egyesült Államok, mind Oroszország beavatkozásával kapcsolatban - vannak gyenge jogi érvek.

Mint kifejtette: Szíria maga kérte Oroszország katonai beavatkozását, amely így jogszerű lehetne, de - mint a szakértő megjegyezte - Aszad kormányát sokan nem ismerik el legitimnek.

A nemzetközi jogász ugyanakkor kitért arra, hogy a nyugati beavatkozás is jogilag vitatott lehet, miután az Egyesült Államok beavatkozására Aszad nem reagált, az úgy tekinthető, hogy a szír elnök abba nem egyezett bele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.