Csak ennyi kellett

Mark Zuckerberg 11 év alatt lett az egyik leggazdagabb amerikai

Mark Zuckerbergnek mindössze tizenegy év kellett ahhoz, hogy bekerüljön az Egyesült Államok tíz leggazdagabb embere közé.

2015.09.30 15:42MTI
Fotó: Wikipedia/Guillom

Ez derült ki a Forbes magazin 400-as listájából, amelynek első helyét immár huszonkettedszerre is Bill Gates szerezte meg.

Az Egyesült Államok 400 leggazdagabb üzletemberét rangsoroló 2015-ös lista élbolyába szintén első ízben került be Jeff Bezos, az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, akinek vagyona 16,5 milliárddal nőtt egy év alatt és ezzel ő a lista "csúcsugrója".

A magazin 34 éve állítja össze a rangsort, amelyre soha nem volt olyan magas a bekerülési küszöb, mint idén: 1,7 milliárd dollár, szemben a tavalyi 1,55 milliárddal. Ez amerikai mértékkel mérve is nagy emelkedés, amit jól mutat, hogy 145-en estek ki a tavalyi lista szereplői közül. Az élbolyból kikerült például a Walton-örökösök nagy része is.

Huszonöt új szereplő van a listán, köztük a legfiatalabb Evan Spiegel, a fiatalok körében egyik legnépszerűbb alkalmazás, a Snapchat mindössze 25 éves társalapítója, a világ valószínűleg legfiatalabb milliárdosa. Az ifjú trónkövetelők között van az európai piacokon szárnyaló Airbnb alapító hármasa is: Nathan Blecharczyk, Brian Chesky és Joe Gebbia is.

Hetvenhat milliárd dollárra becsült nettó vagyonával Bill Gates zsinórban huszonkettedik éve vezeti a leggazdagabb amerikaiak Forbes-féle listáját. Gates vagyonának ma már kevesebb mint 13 százalékát teszi ki az általa negyven éve alapított Microsoftban lévő részesedése - ismertette a magazin honlapja és a Forbes Magyarországon blogja.

Gates utána Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője áll 62 milliárd dollárral. A harmadik leggazdagabb amerikai Larry Ellison, az Oracle társalapítója, 47,5 milliárd dollárral.

A 47 milliárd dolláros nettó vagyonával a negyedik helyen álló Jeff Bezost Charles és David Koch, a Koch Industries tulajdonosai követik az ötödik-hatodik helyen fejenként 41 milliárd dollárral. A Facebookot 2004-ben megalapító Mark Zuckerberg a hetedik helyen debütált az élbolyban 40,3 milliárd dolláros nettó vagyonával.

A tíz leggazdagabb amerikai közé került még Michael Bloomberg, 38,6 milliárd dollárt elérő vagyonával. Rögtön utána, kilencedikként szerepel a rangsorban a Walmart áruházlánc révén ismert Walton család egyik tagja, Jim Walton 33,7 milliárd dollárral. Az élboly sereghajtójaként a Google-os Larry Page futott be 33,3 milliárd dolláros nettó vagyonával.

Az üzleti magazin szerint a listán szereplő négyszáz személy összesített vagyona 2,34 billió dollár, ami 50 milliárddal több az előző évhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.