Illegális bevándorlás

A szlovák kormány jóváhagyta a menekültkvóták megtámadását

Jóváhagyta a szlovák kormány szerdai, Nyitrán tartott kihelyezett ülésén azt, hogy Pozsony az Európai Unió (EU) luxemburgi székhelyű bíróságán megtámadja az unió belügyminiszterei által minősített többségi szavazással múlt hét kedden jóváhagyott - a migránsok kötelező elosztását előirányzó - kvótadöntést.

2015.09.30 13:23MTI

A kabinet ezzel megerősítette Robert Fico miniszterelnök múlt heti bejelentését arról, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak panasszal az ügyben.

A kormány döntését követően Fico azt mondta: még nem a beadvány szövegét hagyták jóvá, csak formálisan erősítették meg a múlt heti bejelentést.

Pozsony az unió működéséről szóló szerződés 263. cikkére hivatkozik. Ez lehetővé teszi, hogy az EU bármely tagországa megtámadja az unió olyan döntését, amelyről feltételezhető, hogy tartalmából vagy a döntés meghozatalának folyamatából adódóan sérti az adott ország jogait.

Bár a szerdai döntésre vonatkozó kormánydokumentumot nem hozták nyilvánosságra, Robert Fico korábbi kijelentései alapján várható, hogy Pozsony az utóbbival érvel majd beadványában. Ezt valószínűsíti, hogy a kormányfő még az uniós belügyminiszterek döntését megelőzően többször is hangsúlyozta: országa számára elfogadhatatlan, hogy a menekültkvótákról az EU csúcsértekezlete helyett más fórumon szülessen döntés.

A vonatkozó szabályozás szerint Pozsonynak a beadvány kézbesítésére három hónap áll majd rendelkezésére attól a naptól fogva, amikor a kvótadöntés megjelenik az unió hivatalos közlönyében.

Az uniós határozat luxembourgi bíróságon való megtámadását - már a kormány hivatalos döntésének meghozatala előtt - több szlovák ellenzéki párt is bírálta. Többségükben azzal érveltek, hogy a lépés olyan ellenséges gesztus, amely árthat az ország unión belüli helyzetének.

Az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozóján a 120 ezer migráns elosztását tartalmazó tervről tartott szavazáson Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia a kötelező kvóták ellen szavazott, Finnország pedig tartózkodott. Az ennek ellenére jóváhagyott kvóták alapján Szlovákiának egy éven belül több mint nyolcszáz migránst kellene befogadnia, ám ez a szám a jövőben tovább emelkedhetne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.