Illegális bevándorlás

A menekültválság a fő téma az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésszakán

A menekültválság a fő téma az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének hétfőn Strasbourgban megkezdődött, péntekig tartó őszi ülésszakán.

2015.09.28 11:47MTI

A kontinens 47 országát összefogó ET arra hivatott, hogy a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülése felett őrködjék. Ennek érdekében nemzetközi egyezményeket dolgoz ki, figyelemmel kíséri a tagországokban a vállalt kötelezettségek betartását, szakvéleményekkel és tanácsokkal igyekszik elősegíteni az előírások tiszteletben tartását. Az ET Parlamenti Közgyűlése a tagországok nemzeti parlamentjeinek képviselőiből álló testület, amely évente négyszer ülésezik.

A mostani ülésszakra Németh Zsoltnak, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének a vezetésével Strasbourgba utazott magyar küldöttségben a Fidesz részéről Bartos Mónika, Csenger-Zalán Zsolt, Csöbör Katalin, Manninger Jenő és Tilki Attila, a KDNP-től Hoffmann Rózsa, a Jobbik képviseletében Gyöngyösi Márton, az MSZP részéről pedig Mesterházy Attila és Harangozó Gábor kapott helyet.

A keddi napirenden szerepel az "Átfogó humanitárius és politikai válasz a migrációs és a menekültkrízisre Európában", a "Dublin után - sürgősen szükség van egy igazi európai menekültügyi rendszerre", valamint a "Tranzit országok: új migrációs és menekültügyi kihívások" című napirendi pont, összevont vita keretében. A magyar delegáció részéről Németh Zsolt, Mesterházy Attila, Bartos Mónika, illetve Gyöngyösi Márton hozzászólása várható ebben a témakörben.

A hétfői ülésnapon adják át az idei Václav Havel emberi jogi díjat.

Az ülésszakon szerdán szólal fel Denis Zvizdic, Bosznia-Hercegovina központi kormányának az elnöke, csütörtökön pedig Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.