Ferenc pápa Amerikában

A környezeti katasztrófa és a szegénység elleni harcra szólította fel Amerikát a pápa

Egyúttal egy "igazán toleráns és befogadó" társadalom létrehozására és a sebezhetők védelmére szólította fel az amerikaiakat.

2015.09.23 16:46MTI

A klímaváltozás és a szegénység elleni sürgős fellépésre szólította fel az Egyesült Államokat, egyszersmind védelmébe vette a házasság és a család intézményét szerdán Washingtonban Ferenc pápa, amikor a négyszemközti találkozójukat megelőzően, a Fehér Ház déli pázsitján üdvözölte őt Barack Obama amerikai elnök.

A katonai tiszteletadással kísért szertartáson, 11 ezer meghívott vendég és mintegy 4 ezer hivatalból jelen lévő tisztségviselő és újságíró előtt a katolikus egyházfő rámutatott, hogy a klímaváltozás problémáját már nem lehet a következő nemzedékre hagyni, és hogy a "közös házunk" iránti gondoskodás szempontjából "a történelem kritikus pillanatában élnünk".

Ferenc pápa a szónoki emelvényről méltatta Barack Obamának a klímaváltozás elleni és az amerikai-kubai kapcsolatok helyreállítása érdekében kifejtett erőfeszítéseit, ami aligha vált majd ki helyeslést az amerikai kongresszus mindkét házában többségben lévő republikánusok részéről. Az egyházfő csütörtökön mond beszédet a törvényhozás két háza előtt.

Az első latin-amerikai pápa angolul szólva egy "igazán toleráns és befogadó" társadalom létrehozására és a sebezhetők védelmére szólította fel az amerikaiakat, és szót emelt a fejlődés "egységes és befogadó modelljei" mellett.

Az egyházfő "civilizációnk történetének kritikus pillanatára" figyelmeztetett a házasság és a család intézményének védelmével kapcsolatban, amivel az amerikai liberálisok nemtetszését vívhatta ki. (Az amerikai Legfelsőbb Bíróság június végén legalizálta a melegházasságot.)

Ferenc pápa a hagyományos keresztény értékekkel kapcsolatban rámutatott: az amerikai katolikusok aggódnak amiatt, hogy "az igazságos és bölcsen rendezett társadalom felépítésére" irányuló erőfeszítések tiszteletben tartják-e "a legmélyebb aggályaikat és vallási szabadságukat".

"Ez a szabadság továbbra is Amerika egyik legértékesebb tulajdona" - mondta a pápa.

Üdvözlő beszédében Obama elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiáll a pápa mellett a vallásszabadság és a vallásközi párbeszéd fenntartásában. Támogatásáról biztosította a szentatyának a világ vezetőihez intézett felhívását, amelyben az egyházfő összefogást sürgetett a klímaváltozás által legjobban fenyegetett közösségek védelme és "értékes világunknak a jövő nemzedékei számára való megőrzése" érdekében.

Mint mondta, a szegényekről és a Földről való gondoskodásról szóló üzeneteivel Ferenc pápa "felráz bennünket az önelégültségből".

Az elnök szerint a pápa által közvetített könyörületesség üzenete az, hogy üdvözölni kell a háborús menekülteket és bevándorlókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.