Statisztika

Eurostat: migránsválság - számokban

A népesség számához viszonyítva Magyarországon nyújtották be legtöbb menedékkérelmet - a kérelmezők között jóval több az afgán, mint a szír származású.

2015.09.18 18:52MTI

Az előző negyedévhez képest 15 százalékkal, éves összevetésben pedig 85 százalékkal nőtt a menedékkérők száma az idei második negyedévben az Európai Unió tagállamaiban - közölte pénteken az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az április elejétől június végéig terjedő időszakban 213 200-an kértek menedéket az Európai Unió tagállamaiban. Az első negyedévhez képes ez 15 százalékos növekedést jelent, 2014 azonos időszakához viszonyítva viszont 85 százalékkal többen kértek ebben a periódusban menedékjogot az unió országaiban. A menekültstátusért folyamodók nagyjából harmada Szíriából és Afganisztánból érkezett.

Az összes uniós menedékkérelem 38 százalékát egy tagállamban, Németországban nyújtották be. Ezen a listán Magyarország a második, ahova 32 700 menedékkérelem érkezett.

A tagállamok népességéhez viszonyítva viszont a magyar hatóságok kapták a legtöbb kérelmet; egymillió lakosra 2015 második negyedében 3317 menedékkérő jutott. Németország ebben a rangsorban csak a negyedik az egymillió németre jutó 977 menedékkérelemmel, és e rangsorban Svédország és Ausztria is megelőzi. Egymillió svéd lakosra 1467, ugyanennyi osztrákra pedig 2026 menedékérő jutott. Ausztria ezzel második Magyarország mögött a listán, úgy, hogy egymillió lakosra Magyarországon több mint másfélszer annyi menedékkérelem jutott, ami egyébként az uniós átlag nagyjából nyolcszorosának felel meg.

Sokat elárul az uniós menekültügyi rendszer tagállami szintű működéséről - amelynek értelmében minden menedékkérőt ott kell regisztrálni, ahol belép az Európai Unióba -, hogy a magyarországi menekültkérelmek magas számával szemben Olaszország az összes menedékkérő számát tekintve negyedik a sorban. Az olasz hatóságokhoz 14 900 menedékkérelem érkezett, a másik "frontállamnak" tekintett ország, Görögország pedig mindössze 2865 menedékkérőt regisztrált az év második három hónapjában.

A statisztikákból az is kiderül, hogy mely országokban nőtt legnagyobb arányban a menedékkérők száma. Hollandiában több mint két és félszeresére, Lettországban több mint másfélszeresére emelkedett a beadott menedékkérelmek száma. Igaz, a balti országban csak százas nagyságrendű kérelemről van szó.

A 213 ezer menedékkérő közül 44 ezer szíriai. Háromnegyedük négy tagállamban adta be menedékkérelmét; Németországban, Magyarországon, Ausztriában és Svédországban. Az Afganisztánból érkezők 27 ezren voltak ebben az időszakban, és több mint felük Magyarországon folyamodott menekültstátusért. Albániából 17 700-an adtak be menedékkérelmet az unióban, szinte kivétel nélkül mind Németországban.

A Magyarországon regisztrált menedékkérők között egyébként ebben az időszakban nem a Szíriából, hanem az Afganisztánból érkezők voltak a legtöbben.

A migrációs válság súlyát az elmúlt napokban a legsúlyosabban megérző Horvátország a 2015 április elejétől június végéig tartó három hónapban összesen 25 menedékkérőt regisztrált.

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy 2015 június végén az Európai Unió tagállamainak hatóságainál összesen mintegy 592 ezer menekültügyi eljárás volt folyamatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.