Illegális bevándorlás

Bolognai érsek: nem minden plébánia képes bevándorlókat befogadni

Egyes olaszországi plébániák számára lehetetlenség megnyitni kapuikat a bevándorlók előtt Ferenc pápa felszólítása szerint.

2015.09.13 14:22MTI

Carlo Caffarra, az olaszországi Bologna városának érseke a többi esetben is kizárólag a plébánosok által ismert és regisztrált bevándorlókat fogadná be.

Carlo Caffarra körlevélben adott útmutatást a hozzá tartózó plébániáknak, hogy miként valósítsák meg a gyakorlatban az egyházfő felhívását az Olaszországba érkezett bevándorlók befogadása érdekében. Ferenc pápa szeptember 6-án arra szólította fel egyházát, hogy a plébániák és más egyházi intézmények bevándorlókat fogadjanak be. Azt is mondta, hogy az a templom, amely nem nyitja meg kapuit, nem nevezhető templomnak, hanem múzeumnak.

A Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában idézett érseki levél azonban feltételekhez köti a bevándorlók befogadását. A bolognai egyházat 2003 óta vezető Caffarra bíboros úgy fogalmaz, hogy Ferenc pápa kérésének megvalósításához "improvizáció" helyett "rendezett cselekvésre" van szükség.

Az olasz érsek szerint nem mindegyik plébániának áll módjában a rászorulókat befogadni és ilyenkor "fájdalommal tudomásul kell venni" a befogadás lehetetlenségét. A bíboros hangsúlyozta, hogy a papokat sem lehet teljesen egyedül hagyni: ha a parókia nem képes a befogadásra, a plébániához tartozó közösségnek kell segítenie.

Carlo Caffarra hozzátette, hogy a plébániákon nem az éppen Olaszországba érkezett menekülteket kell elhelyezni, azoknak először az olasz befogadó-állomásokra kell menniük. A plébániáknak a már regisztrált és az adott plébános által már ismert bevándorlókat kell befogadni, egyéneket vagy családokat. Éppen ezért a bevándorlók egyházi befogadása "elkerülhetetlenül lassú és megfontolt lesz". Az érsek azt is hangsúlyozta, hogy "igazi" befogadást kell adni, ami szerinte az integráció lehetőségét is jelenti.

Az északkelet-olasz Savona közelében levő egyik kistelepülés plébánosa egy nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy inkább felgyújtja a parókiát, minthogy bevándorlókat fogadjon be. Később mérsékelte kijelentését, hangsúlyozva, hogy a plébániáján már egy rászoruló olasz családnak teremtettek otthont, de ennél többre sem hely, sem anyagi lehetőség nincsen.

Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke Ferenc pápa felhívását követően úgy nyilatkozott, hogy ha a több mint 27 ezer olaszországi plébánia mindegyike befogad egy bevándorló-családot, több mint százezer embernek tudnak segíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.