Illegális bevándorlás

Menekülttáborokra is lecsapott a homokvihar a Közel-Keleten

Legkevesebb nyolc ember meghalt, s több száz embert kellett kórházba vinni a közel-keleti térséget sújtó homokvihar miatt, ami többek között a szír menekülttáborokban is súlyos helyzetet okozott.

2015.09.08 21:01MTI

Libanon, Szíria, Izrael, a palesztin területek és Ciprus területének nagy részét második napja borítják a sűrű homokfelhők.

A természeti csapás miatt hétfő óta több százan légúti problémák, fulladás miatt szorulnak kórházi ápolásra a régióban.

A viharnak Szíriában volt a legtöbb áldozata, ott hat ember vesztette életét - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Négyen az északkeleti Deir ez-Zórban haltak meg, közülük egy idős asszony és egy gyermek, egy gyerek a közép-szíriai Hama tartományban, egy ember pedig a déli Deraa tartományban.

Libanonban két asszony halt meg kórházban az ország keleti részén elterülő Bekaa-völgyben, Balbek és Temnine településeken. Egyikük asztmában szenvedett.

Waël Bou Faour libanoni egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 750-re nőtt a fulladásos és légúti problémákkal küszködők száma a homokvihar következtében.

A hatóságok riasztást adtak ki és arra hívták fel az asztmások, allergiában, krónikus szív-és érrendszeri, valamint tüdőbetegségben szenvedőket, az időseket, a nőket és a gyermekeket, hogy tartózkodjanak otthon, vagy az utcán viseljenek maszkot.

Az időjárási előjelzések szerint a közel-keleti térséget sújtó homokvihar szerdára csillapodni fog. Az Irak északi részéről érkezett természeti jelenség az évnek ebben az időszakában kivételesnek számít.

Mouin Hamzé, a libanoni országos tudományos kutatóközpont főtitkára elmondta, hogy az arabul Hamszinnak nevezett szél évente két-három alkalommal csap le Libanonra, de tavasszal: márciusban és áprilisban.

A homokvihar a nyomorúságos körülmények között a libanoni Bekaa-völgyben élő szíriai menekülteket is sújtja, a szomszédos Szíriában pedig Homsz, Aleppó és Latakia tartományokat. Ott hétfő óta megbénította a szír kormánycsapatok légierejét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tudomása szerint az Iszlám Állam által ellenőrzött kelet-szíriai Majadínban a kórházak nem tudnak fogadni betegeket, mert nem rendelkeznek oxigénpalackokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.