Illegális bevándorlás

ENSZ: nagyobb szervezettséggel kezelhető lenne a menekültválság

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint Európában a szervezetlenség és a teljesen diszfunkcionális rendszer csak növeli a menekültválságot.

2015.09.08 20:35MTI

"Számomra teljesen egyértelmű, hogy ha Európa jobban szervezett lenne, a válság kezelhető lenne" - mondta Guterres kedden Párizsban a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében 56 ország és 11 nemzetközi szervezet részvételével rendezett konferencián.

"Négy-ötezer emberről beszélünk naponta az 508 millió lakosú unióban. Eddig 300 ezren keltek át a Földközi-tengeren, ami kevesebb mint az európai lakosság egy ezreléke" - hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt szeretné, ha a közel-keleti országok (Libanon, Jordánia, Törökország) menekülttáboraiban található 4 millió menekült 10 százalékát áttelepítenék a fejlett országokba.

Guterres nem túl optimista a jövőt illetően. Úgy véli, hogy a menekültkérdés egy ideig napirenden lesz, egyrészt a szíriai polgárháború, másrészt a menekültek nagy részét befogadó közel-keleti régió nem kielégítő finanszírozása miatt, de azért is mert "egyre több az új válság, miközben a korábbiak sem múlnak el".

"Nincs ok az optimizmusra az üldözöttek miatt a világban" - mondta António Guterres.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.