Illegális bevándorlás

Újabb különvonat érkezett Münchenbe Magyarországról indult menedékkérőkkel

Megérkezett szombat délután a müncheni főpályaudvarra a második különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából.

2015.09.05 16:27MTI

A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság.

Az Abendzeitung című müncheni lap arról írt az online kiadásában, hogy a pályaudvaron spontán látogatást tett Reinhard Marx, München és Freising érseke, a német katolikus püspöki kar elnöke. Az érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon "Európa határainál".

A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma.

Az újabb különvonatok nem mind a müncheni főpályaudvarra érkeznek majd. A müncheni keleti pályaudvarra (Ostbahnhofra) is irányítnak szerelvényeket, és onnan más bajor városokba vagy más tartományokba indulnak majd vonatok menedékkérőkkel, akiket így az egész országban szétosztanak, a tervek szerint a tartományok közötti tehermegosztás rendszere - az úgynevezett königsteini képlet - alapján.

A Bajorországgal szomszédos Türingia tartománybeli Saalfeldben a tervek szerint már szombat este megérkezik egy vonat 500 menedékkérővel, akiket Türingiában, Szászországban és Szász-Anhalt tartományban helyeznek el. Rajna-vidék-Pfalz, Hamburg és Berlin is jelezte már, hogy fogad Magyarországról érkező menedékkérőket.

A müncheni főpályaudvaron sok önkéntes segíti a hatóságokat, és a bajor főváros rendőrsége délután egy Twitter-üzenetben arra kérte az adományozókat, hogy már ne vigyenek több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van elég.

A menedékkérők egy részét rögtön továbbszállítják buszokkal a befogadóállomásokra, másik részük a pályaudvar egyik lezárt csarnokában, vagy egy közeli, üres gyárépületben kapják meg a legszükségesebb ellátást, mielőtt továbbszállítják őket. Az üzemcsarnokba a városi gyorsvasúttal (S-Bahn) jutnak el a menedékkérők a főpályaudvarról. Az ARD országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint mindez rendezetten zajlik, arabul beszélő tolmácsok közreműködésével.

Az Abendzeitung beszámolója szerint A jobboldal (Die Rechte) nevű radikális jobboldali csoport demonstrációt tartott a főpályaudvar előtt. A megmozduláson 5 ember jelent meg. A közelben több száz ellentüntető tiltakozott a demonstráció ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.