ISIS

Pokolgép robbant Szíriában - 26 halott

Huszonhat ember halt meg egy kettős autóbombás merényletben pénteken Szíria déli részén, a halálos áldozatok közt van egy drúz előljáró is, aki a damaszkuszi rezsimmel és az iszlamista szélsőségesekkel szembeni fellépéséről volt közismert.

2015.09.05 08:40MTI

"Az esz-Szuveida külvárosában pénteken elkövetett autóbombás merénylet áldozatainak száma 26-ra emelkedett, s köztük van egy fontos drúz sejk is. További mintegy ötven ember megsebesült" - mondta el Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Központjának (OSDH) igazgatója. Esz-Szuveida a szíriai lakosság mintegy 3 százalékát kitevő drúz kisebbség fellegvárának számít.

Szavai szerint az első pokolgép a Vahid al-Balusz sejk által vezetett autó mellett robbant, egy második, robbanószerrel megrakott gépkocsit pedig annál a Dár-el-Dzsabal negyedben lévő kórháznál repítettek a levegőbe, ahová az első merénylet sebesültjeit szállították. "Al-Balusz sejk a magát a Méltóság Sejkjeinek nevező csoport vezetője volt. A tömörülés célkitűzése az, hogy megvédje Szíria drúzok lakta övezeteit" - mondta el a francia hírügynökségnek egy esz-szuveidai újságíró, aki ismerte Balusz sejket.

A csoport harcban állt az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnyának tartott an-Núszra Fronttal, amelynek fegyveresei megpróbáltak beszivárogni esz-Szuveida tartományba, de az Iszlám Állam dzsihadistáival is. A sejk az ellen is fellépett, hogy a szíriai hadseregbe besorozott helyi lakosokat a tartományon kívüli harcokban vessék be, és az iszlamisták mellett Bassár el-Aszad rezsime ellen is számos alkalommal szót emelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.