Illegális bevándorlás

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészülten várta a menekülteket

Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet.

2015.09.05 07:25MTI
Buszok indultak a Keletiből - MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria irányába úton levő menekültek százainak fogadására, s elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak - közölte az osztrák belügyminisztérium péntek késő este.

A közlemény szerint mindegyikük benyújthat menekültkérelmet Ausztriában és erről a tárca tájékoztatni is fogja a migránsokat. Hangsúlyozták: minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el. Ausztria megvizsgálja a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit a Dublin III. rendelet értelmében, adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt - áll a közleményben. Amennyiben a menekült nem akar benyújtani kérelmet Ausztriában, úgy kényszerítő intézkedéseket csak az arányosság elve alapján alkalmaznak majd.

Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is.

A jelenlegi helyzet megoldása csak az európai szolidaritás szellemében valósulhat meg - áll a közleményben.

Az APA osztrák hírügynökség kérdésére, miszerint küldenek-e buszokat a határhoz, a minisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogják a menekülteket átvezetni a határon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.