59 százalék

A legtöbb németet nem aggasztja a menekülthullám

A németek 86 százaléka pénz- vagy egyéb adománnyal támogatja, vagy kívánja támogatni a menekülteket, 67 százaléka pedig önkéntes munkával.

2015.09.04 10:27MTI

A németek 59 százalékának nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és több mint 90 százalékuk támogatja a menekültek tagállamok közötti elosztását kvóták alapján - mutatta ki az ARD német országos közszolgálati televízió megbízásából a napokban készített felmérés.

Az ARD-DeutschlandtTrend című kutatás alapján a németek 38 százaléka aggódik a menekültek nagy száma miatt. Az aggodalom az ország keleti részén erősebb, mint a nyugati tartományokra: míg a volt NDK területén élők 46 százaléka fél a nagyszámú menekült miatt, a nyugati országrészben élők 36 százalékára jellemző az aggodalom.

A németek 86 százaléka pénz- vagy egyéb adománnyal támogatja, vagy kívánja támogatni a menekülteket, 67 százaléka pedig önkéntes munkával - mutatta ki a felmérés, amelyet az ARD csütörtök késő esti híradójában ismertettek.

A németek 92 százaléka támogatja a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer bevezetését.

A németek 85 százaléka szerint meg kell teremteni a legális beutazás lehetőségét, hogy a menekülteket megkíméljék az EU-ba vezető út veszélyeitől.

A határellenőrzés visszaállítását a németek 45 százaléka tartja megfelelő megoldásnak, 52 százalék elutasítja ezt.

A németek 37 százaléka szerint Németországnak a jövőben is nagyjából annyi menekültet kell-e befogadnia, mint most. Ez 3 százalékpontos növekedés az egy hónappal korábbihoz képest.

A németek 22 százaléka szerint az eddiginél több menedékkérőt kell befogadni. Az így vélekedők aránya 1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az eddiginél kevesebb menedékkérőt kell befogadni 33 százalék szerint. Egy hónappal korábban 38 százalék vélekedett így. Az ország keleti részén élők 45 százaléka gondolja, hogy hazájának kevesebb menekültek kellene befogadnia, míg a nyugati tartományokban élők körében 30 százalék vélekedik így.

A németek 50 százaléka szerint nem megfelelő a hatóságok fellépése az idegenellenes zavargások és a menedékkérőket befogadó szállások elleni támadásokkal szemben, 40 százaléka szerint pedig megfelelő a hatóságok fellépése.

Angela Merkel kancellár hetekig - egészen augusztus közepéig - nem foglalt állást nyilvánosan a menekültválság gyors mélyülésének ügyében, amit az ARD felmérése szerint a németek többsége nem vett jó néven: 53 százalékuk szerint a kancellár eddigi tevékenysége nem megfelelő, míg 37 százalék szerint eddig megfelelően kezelte az ügyet.

Angela Merkel népszerűsége egy hónap alatt 4 százalékponttal csökkent, a tevékenységével elégedettek aránya így 63 százalék. Ez 2012 decembere óta a legalacsonyabb érték az ARD-DeutschlandTrend felméréssorozatában. A kancellár a harmadik helyen áll a német politikusok népszerűségi listáján, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter után.

A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérésben 1501 embert kérdeztek meg augusztus 31. és szeptember 2. között. A felmérést az Infratest-dimap kutatóintézet végezte el, amely 1997 óta készíti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményáramlatokat havonta feltérképező ARD-DeutschlandTrend kutatássorozatot.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Több tartományi vezető szerint a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja az idő és akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.