Illegális bevándorlás

Cameron szerint a morális elkötelezettség kevés a menekültválságban

A menekültválság fő felelősei közé tartozik Aszad szíriai elnök, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet "mészárosai", valamint azok a bűnbandák, amelyek az embercsempész hálózatokat működtetik.

2015.09.04 07:15MTI

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia eleget tesz a menekültválságból ráháruló morális kötelezettségeknek, de a megoldás nem korlátozódhat a válságövezetekből érkezők puszta befogadására, ennél átfogóbb válaszra van szükség.

David Cameron a BBC televíziónak nyilatkozva csütörtök este kijelentette: a megoldáshoz szükséges elemek közé tartozik, hogy Líbiában új kormány jöjjön létre, és foglalkozni kell a szíriai válsággal is.

Cameron szerint a most kialakult menekültválság fő felelősei közé tartozik Aszad szíriai elnök, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet "mészárosai", valamint azok a bűnbandák, amelyek az embercsempész hálózatokat működtetik. Velük szemben kell keményen fellépni, mégpedig egyszerre - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia miért nem fogad be több menekültet, Cameron kijelentette, most folyik a brit menekültbefogadási gyakorlat felülvizsgálata, de Nagy-Britannia eddig is menekültek ezreinek nyújtott menedéket. A brit miniszterelnök megismételte ugyanakkor azt az előző nap is hangoztatott véleményét, hogy a válság nem oldható meg pusztán a menekültek befogadásával.

Cameront a héten komoly bírálatok érték, amiért Nagy-Britannia nem hajlandó még több szíriai menekült befogadására.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az edinburghi parlamentben csütörtökön kijelentette: "nagyon dühösen" szemléli a brit kormány hozzáállását a menekültválsághoz, főleg azt, hogy David Cameron "egyszerűen átsétál az utca másik oldalára", amikor a válsággal szembesül.

Nicola Sturgeon felszólította Cameront, hogy "még ma" változtassa meg a menekültválsággal kapcsolatos politikáját. A skót miniszterelnök közölte: Skócia a maga részéről készen áll arra, hogy menedéket kínáljon a segítségére szoruló menekülteknek.

Előző nap Stephan Mayer, a német törvényhozás tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak nyilatkozva gyakorlatilag megfenyegette a brit kormányt: ha Nagy-Britannia nem vállal "méltányos" részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

A befolyásos kormánypárti német politikus szerint ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében "nem a klub tagja", az "károsíthatja bizonyos mértékig" a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan annak esélyeit is, hogy siker koronázza a brit-EU viszonyrendszer átrendezéséről London által Brüsszellel tervezett tárgyalásokat.

Csütörtök estig csaknem 250 ezren írták alá az a petíciót, amely azt követeli, hogy a brit parlament tartson vitanapot a menekültválságról és a szíriai menekültek befogadásáról. A brit törvények alapján már 100 ezer aláírás elegendő ahhoz, hogy a londoni alsóház napirendre vegye a petícióban megfogalmazott követelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.