Illegális bevándorlás

Hollande megerősítette: Párizs és Berlin közös javaslatokat tett a menekültek befogadására

A menekültek méltányos európai elosztására "állandó és kötelező mechanizmust" szorgalmaz Franciaország és Németország - erősítette meg csütörtökön Francois Hollande francia államfő Párizsban.

2015.09.03 17:42MTI

Angela Merkel német kancellár korábban Bernben úgy fogalmazott, hogy Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló "kötelező kvóták" alapelvében.

Franciaország júniusban még visszautasította az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamoknak méretük, forrásaik és a lakosság arányát tekintve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket. Párizs inkább az önkéntesség mellett foglalt állást, mostanra azonban Hollande szerint megváltozott a helyzet, és erről, illetve a Brüsszelnek benyújtandó közös francia-német javaslatokról a héten többször is egyeztetett telefonon német kollégájával.

"Szét kell majd osztani ezeket a menedékkérőket, azokról beszélek, akik Szíriából jönnek. Ezért Merkel kancellárral állandó és kötelező mechanizmust javasoltunk" - fogalmazott a francia elnök Enda Kenny ír miniszterelnökkel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján.

"Az eddig tett dolgok már nem elegendőek. És vannak olyan országok - amelyeket most nem nevezek meg, mert mindenkivel együtt kell működnünk -, amelyek nem teljesítik morális kötelezettségeiket" - tette hozzá.

A teljes francia politikai elitet megrázta annak a hároméves szír menekült gyereknek a holttestéről készült felvétel, akit a törökországi Bodrum-félszigetnél vetettek partra a hullámok szerdán.

"Azokra az áldozatokra is gondolok, akikről nem készül felvétel. Akikről nem veszünk tudomást. És a jövőbeni áldozatokra, akikért nem teszünk semmit. Ezért kell most cselekednünk" - hangsúlyozta a francia elnök, aki példaként említette Írországot, amely nem tagja a schengeni övezetnek, de jelezte, hogy befogad menekülteket.

Hollande elmondása szerint humánus, de határozott európai migrációs politikára van szükség. A javaslatokat az uniós belügyminiszterek szeptember 14-én esedékes tanácskozásán terjesztik elő megvitatásra, amelyet egy "európai csúcstalálkozó" fog követni.

A migránsok fogadására és méltányos elosztására irányuló javaslatok között szerepel a "regisztrációs központok" felállítása, ahol a menekültek befogadásán túl azok visszakísérését is meg lehet szervezni, "akiknek nincs helyük Európában". Az európai határvédelmet "legitimnek" tartja a francia elnök, és a származási országokkal való együttműködést is elengedhetetlennek nevezte az elvándorlás okainak kezelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.