Illegális bevándorlás

Cseh-szlovák belügyminiszteri találkozó Magyarország miatt

Szlovákia "nyomást gyakorolt" Magyarországra, és ezzel megakadályozta, hogy a vonatok Csehországba érkezzenek.

2015.09.03 16:55MTI

Találkozik pénteken a cseh és a szlovák belügyminiszter, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön Prágában.

"Megpróbálunk közösen valamilyen módszert találni, hogy megoldhassuk azokat a problémákat, amelyek azáltal jöhetnének létre, ha Magyarország felengedné a sorompókat, és továbbengedné a migránsokat Németországba" - mondta újságíróknak a miniszter, aki szerint a találkozóra Prágában kerül sor.

Chovanec kifejtette: Szlovákia már kedden sokat segített Csehországnak azzal, hogy megakadályozta további menekültekkel teli vonatok Csehországba érkezését Magyarországról.

"A nyilvánosság nem nagyon tudja, de intenzíven kommunikáltunk a szlovákokkal, nehogy további négy-öt vonat jöjjön. Azon a napon fennállt annak veszélye, hogy valóban nagy számú migráns érkezik a Cseh Köztársaságba" - mondta Chovanec.

Keddre virradóra a cseh trendőrség a dél-morvaországi Breclavban a nemzetközi vonatokon 214 menekültet vett őrizetbe, akik Szlovákián és Ausztrián keresztül érkeztek Magyarországról Csehországba.

Szlovákia "nyomást gyakorolt" Magyarországra, és ezzel megakadályozta, hogy a vonatok Csehországba érkezzenek. "Ha nem így történt volna, mintegy ezer embert kellett volna őrizetbe vennünk" - magyarázta a miniszter, és köszönetet mondott ezért szlovák kollégáinak.

Chovanec szerint Magyarország lényegesen befolyásolja a migrációs helyzet alakulását Csehországban.

"Ez a Cseh Köztársaság számára rövid távú probléma lehet, amelyet képesek vagyunk megoldani, de tudnunk kell róla" - fejtette ki.

A migrációs válsággal péntek délután Prágában rendkívüli csúcsértekezleten a négy visegrádi ország miniszterelnöke is foglalkozni fog. A nyilvánosságra került értesülések szerint a kormányfők közös nyilatkozatban foglalnak állást a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.