Illegális bevándorlás

Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon

Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon, csaknem kétszáz ember töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhofon és a salzburgi főpályaudvaron.

2015.09.02 15:00MTI

A pályaudvarokon tartózkodó migránsokat a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezetek látták el. Az ÖBB szóvivője délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy nagyon kevés, nagyjából húsz migráns tartózkodik a bécsi Westbahnhofon. A Caritas segélyszervezet szóvivője, Martin Gantner az APA osztrák hírügynökségnek valamivel később azt mondta, hogy ötven és hatvan közöttire tehető a jelenleg a bécsi pályaudvaron lévő menekültek száma. Elmondta: a menekültek közül néhányan le sem szálltak a vonatról, hogy rögtön tovább tudjanak utazni Németország fele.

A Westbahnhofon már nem adományokat, hanem segítőket keresnek, többek között egy Facebook-csoportban lehet jelentkezni a pályaudvaron bevethető önkéntesek közé, a Doodle nyilvános szavazó szolgáltatást működtető oldalon pedig vasárnap estig már óráról órára beosztották maguk között az önkéntesek, hogy mikor teljesítenek "szolgálatot" a Westbahnhofon.

Roman Hahlsinger bécsi rendőrségi szóvivő azt közölte az MTI-vel, hogy szerdán a Budapestről jövő vonatok menetrend szerint érkeznek Bécsbe. Naponta tizenkét vonat jár a magyar és az osztrák főváros között, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csaknem száz alkalmazottal segíti a helyszínen a migránsok eligazítását. A vasúttársaságot biztosították arról, hogy a vonatok nem túlzsúfoltan indulnak el Budapestről, így a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál zökkenőmentes lesz a szerelvények átadása az osztrák hatóságoknak.

Az ÖBB szerdától a pályaudvarokon arab nyelven is tájékoztatja az utasokat a hangosbemondón.

Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy szúrópróbaszerűen szerdán is folytatódott a gépkocsik ellenőrzése az osztrák-magyar határ térségében az embercsempészek kiszűrése érdekében. A szóvivő elmondta: az akció vasárnap esti kezdetétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik összesen 239 menekültet szállítottak.

Burgenland tartományban kedd reggel és a szerda reggeli órák között 307 migránst tartóztattak fel. Ez a szám a súlyponti akció mellett az egyéb ellenőrzések eredményét is tartalmazza. Az ellenőrzés főként Nezsider (Neusiedl am See) járást érinti, valamint az A4-es autópálya határhoz közeli szakaszát Miklóshalmánál (Nickelsdorf).

Gerald Panglnak, a tartományi rendőrség másik szóvivőjének tájékoztatása szerint szerdán délelőtt 50-60 migránst láttak el a járási elsősegélynyújtó helyen.

Az osztrák belügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap szerdai számában megjelent interjújában azt hangsúlyozta, hogy illúzió lenne azt gondolni, hogy kerítéssel vagy fallal fel lehet tartóztatni a menekülteket. A magyarországi kerítéssel kapcsolatban Johanna Mikl-Leitner elmondta: neki más elképzelései vannak Európáról.

A gépjármű-ellenőrzéssel kapcsolatban hangsúlyozta: tudja, hogy a csempészek más útvonalat fognak keresni. Szerinte a csempészek tevékenységét úgy kell "megszüntetni", hogy az uniós határok mentén központokban regisztrálnák a menekülteket, és onnan történne az emberek elosztása, vagyis lehetővé tennék a menekültek legális bejutását az unióba.

Bécs érseke, Christoph Schönborn azt közölte, hogy a menekültek elszállásolására az egyházmegye ezer helyet biztosít a következő hetekben. Az érsek egyúttal azt kérte a katolikus papoktól és a többi egyházmegyétől, hogy ők is ajánljanak fel befogadóhelyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.