Bajor belügyminiszter

"Szabadjegyként" értelmezték a menekültek a szírekre vonatkozó változtatásokat

"Segítséget kell nyújtani Magyarországnak, és meg kell akadályozni, hogy további menedékkérők utazzanak Magyarországról Németországba."

2015.09.02 11:25MTI

A bajor belügyminiszter szerint a Magyarországon tartózkodó menekültek úgy értelmezték a német menekültügyi hatóságnak azt a döntését, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza abba az országba, ahol beléptek az EU-ba, hogy szabadon továbbmehetnek Németország felé.

Joachim Herrmann a Passauer Neue Presse című lapban szerdán megjelent interjúban elmondta, hogy jó szándékú döntés volt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) részéről, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza, hanem önként átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ugyanakkor a Magyarországon tartózkodó menekültek közül sokan "szabadjegyként" fogták fel ezt a változtatást - mondta a konzervatív CSU politikusa.

Joachim Herrmann hangsúlyozta, hogy segítséget kell nyújtani Magyarországnak és meg kell akadályozni, hogy további menedékkérők utazzanak Magyarországról Németországba.

Hozzátette, hogy "európai megoldásokra van szükség, Dél-Európában központi befogadó intézményekkel, és a menekültek Európán belüli igazságos elosztásával".

A BAMF augusztus 25-én erősítette meg német lapoknak, hogy augusztus 21-től a szír menedékkérők esetében nem él a menekültügyi eljárás elvégzésére illetékes uniós tagországba történő visszaküldés lehetőségével. A döntésről a munkatársakat egy belső utasításban tájékoztatták, amelyről elsőként az asylumineurope.org menekültügyi hírportál számolt be augusztus 24-én.

Bajorországba hétfőn és kedden nagyjából 2500 menedékkérő érkezett vonattal Magyarországról. Ennek révén másfél nap alatt összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban, ami minden korábbinál nagyobb szám. A Magyarországról a müncheni főpályaudvarra érkezett menedékkérők javára spontán gyűjtést indítottak. A bajor főváros rendőrsége kedden délután Twitter-oldalán már arra kérte az adományozókat, hogy ne hozzanak több élelmiszer és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.