Ukrán válság

Kettőre nőtt a kijevi összecsapás halálos áldozatainak száma

Kettőre nőtt a kijevi parlament előtt elkövetett támadás halálos áldozatainak száma - pontosította Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az áldozatok számát kedden a Facebook-oldalán.

2015.09.01 12:52MTI

A parlament épületét a szélsőséges, nacionalista tüntetőktől védő nemzeti gárdisták egyike hétfőn szívlövés következtében vesztette életét, rajta kívül még egy gárdista halt bele sebeibe a kórházban. A belügyminiszter korábban három halálos áldozatról írt, később helyesbített kettőre. Kiderült ugyanis, hogy az egyik sérült, akiről úgy tudta, meghalt, életben van.

A tüntetők egyike hétfőn harci gránátot hajított a rendfenntartók sorfala mögé. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint összesen 141-en sebesültek meg az incidensben, köztük 131 rendőr, illetve nemzeti gárdista.

A hatóságok 18 embert vettek őrizetbe, és eddig ötük ellen indítottak eljárást.

Szvitlana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője újságírókkal közölte, hogy Oleh Tyahnibokot, a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnökét is kihallgatják az ügyben. A törvényhozás épülete elleni rohamban részt vevő tüntetők többsége a Szabadság párt zászlai alatt vonult fel, és a férfi, aki a kézigránátot a rendőrök közé dobta, a párt önkéntes alakulatában szolgál a kelet-ukrajnai harcok övezetében. Ezt az egység parancsnoka is megerősítette.

A rendőrségi szóvivő elmondta: a nyomozás során elemzik az interneten megjelent fotókat és videofelvételeket, hogy a támadásban részt vevőket azonosítsák. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nemcsak az elkövetőkre, de a szervezőkre és a politikai felelősökre is kiterjed.

Előző nap a parlamentnél történteket éles hangon ítélte el Petro Porosenko államfő és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, ugyanakkor a politikai pártok még adósak a történtek értékelésével.

A helyi közösségeknek nagyobb önrendelkezési jogot biztosító alkotmánymódosítást nem támogatta a parlamentben a kormánykoalíció három másik pártja, a Julija Timosenko volt kormányfő mögötti erő, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) és Oleh Ljasko Radikális pártja. Utóbbi parlamenti erő hívei szintén részt vettek a törvényhozás épülete előtti tüntetésen, amely békés tiltakozásnak indult, de az előterjesztés megszavazása után az épületet védő karhatalmi erőkkel történt véres összecsapásba torkollott.

Az államfő által előterjesztett alkotmánymódosítás elutasítói attól tartanak, hogy az alaptörvény módosítása lehetőséget teremt a kelet-ukrajnai területeknek az ukrán államból való kiszakadásra.

Keddi ukrán sajtójelentések szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is kifejezte aggodalmát a kijevi parlamentnél történtekkel kapcsolatban. Szóvivője, Stéphane Dujarric a főtitkár szavait tolmácsolva azt mondta, hogy Ban Ki Mun önmérsékletre intette a konfliktusban szemben álló feleket, és arra kérte őket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést az alkotmánymódosítás körül kialakult vita békés rendezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.