Illegális bevándorlás

Timmermans: az EU nem fogja visszatoloncolni a védelemre szorulókat

A politikus arra kérte az EU-tagállamokat, hogy "ezzel a világválsággal szemben maradjanak hűek az emberiesség értékeihez".

2015.08.31 15:46MTI

Az Európai Unió soha nem fogja visszatoloncolni a védelemre szoruló migránsokat - mondta hétfőn a franciaországi Calais-ban Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A politikus arra kérte a tagállamokat, hogy "ezzel a világválsággal szemben maradjanak hűek az emberiesség értékeihez".

"Soha nem fogjuk azokat kitoloncolni, akiknek védelemre van szükségük" - fogalmazott Timmermans az észak-franciaországi Calais kikötővárosában, ahol mintegy háromezer külföldi tartózkodik illegálisan felállított sátortáborokban arra várva, hogy a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra.

"Ezt meg tudjuk tenni. A számok teljesen kezelhetőek egy 500 millió lakosú kontinens számára" - hangsúlyozta az Európai Biztosság alelnöke, aki szeretné, ha Calais modellé válna a migránsokkal való bánásmódot illetően.

Timmermans azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság további ötmillió eurót (1,6 milliárd forintot) folyósít a francia kormánynak a kialakult helyzet kezelésére.

"Ez az új összeg egy olyan tábor felállítására fog szolgálni, ahol mintegy 1500 migránsnak tudnak humanitárius segítséget nyújtani, valamint támogatni lehet belőle a calais-i menedékkérők utaztatását más franciaországi célállomások felé" - mondta az Európai Bizottság alelnöke Manuel Valls francia miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

"Ezt a pénzügyi segítséget megelőzte az a 3,8 millió eurós sürgősségi támogatás, amelyből 2014-ben finanszírozták a Jules-Ferry központ felállítását" - tette hozzá Timmermans.

A már működő befogadóállomáson jelenleg 115 nő és gyermek él két épületben, és a központ, amely közvetlen a helyiek által csak dzsungelnek nevezett illegális sátortábor mellett található, dél és este 8 óra között nyitva áll férfiak számára is. Több száz migránst látnak el napközben, ételt osztanak a menekülteknek, tisztálkodhatnak és mosni is van lehetőségük.

Timmermans, Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztossal és Manuel Valls-szal a sátortáborba is ellátogatott.

A francia kormányfő megerősítette, hogy az uniós támogatásból 2016 elejére elkészül egy új menekültállomás, amely kiegészítője lesz a már működő központnak.

Valls "tartós európai migrációs politikát" sürgetett, és üdvözölte, hogy Európa megmozdult annak érdekében, hogy "módszeresen és intelligens módon megoldásokkal szolgáljon" a menekültválságra, és visszautasít minden demagógiát.

Manuel Valls a belügyminisztere, Bernard Cazeneuve és Harlem Désir európai ügyekkel foglalkozó államtitkár kíséretében látogatást tett a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna alatti alagutat működtető Eurotunnel nevű cég székhelyén is, ahol augusztus elején megerősítették azt a kerítést, amely megnehezíti a migránsoknak a szabálytalan behatolást az alagútba. A vállalat szerint július végén éjszakánként mintegy kétezren próbáltak bejutni a létesítmény területére, hogy aztán vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átkeljenek Nagy-Britanniába. A számuk azóta 100-200 közé csökkent.

A francia miniszterelnök megerősítette, hogy a francia-brit határt jelenleg teljes ellenőrzés alatt tartják a hatóságok.

"Calais-ba jönni olyan, mintha zsákutcába hajtana az ember" - hívta fel a figyelmet Valls, aki szerint "egész Európát érinti ez a különösen súlyos válság, ezért cselekedni kell". A kormányfő szerint a legfontosabb a menekültjogot megkülönböztetni az illegális bevándorlástól, amely ellen fel kell venni a harcot.

A prefektúra adatai szerint idén nyáron kilencen vesztették életüket az alagútban, miközben megpróbáltak átjutni Nagy-Britanniába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.