Alkotmánymódosítást ellenző tüntetők

Megrohamozták az ukrán parlamentet, robbanás

Radikális jobboldali tüntetők robbantottak azt követően, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.

2015.08.31 13:54MTI
Twitter

Az eddigi információk szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba, legalább tíz rendőr sebesítve meg a helyi hatóságok közlése szerint. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát.

Egyes hírforrások szerint már legalább 15 a sebesültek száma, s köztük újságírók is lehetnek. A TASZSZ orosz hírügynökség mintegy 30 sebesültről tud, jelentése szerint a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak.

Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlai alatt előzőleg botokkal, füstbombákkal és könnygázspay-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be. A parlament épületének környékét könnygázfelhő árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.

A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális pártja, valamint a Jobboldali Szektor (PSZ) szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától.

Még több sebesültje van a radikális tüntetők rohamának a parlamentnél

Már több mint félszáz sebesültje van annak a robbanásnak, amely radikális jobboldali tüntetők rohamát előzte meg az ukrán parlament épületénél hétfőn.

A tiltakozás azt követően vált erőszakossá, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs célú módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.

A tiltakozók útját rendőrsorfal állta el.

Az Interfax Ukraina helyi hírügynökség internetes oldalára feltette egy térfigyelő kamera felvételét, amelyen látható a robbanás pillanata. A hírügynökség helyszínen lévő újságírója szerint vélhetően harci gránátot dobhattak a rendőrök mögé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.