Brit, német és spanyol lapok

"Ezrek vonszolják át magukat Európa kerítésén"

Az elkövetkező napokban nem lehet arra számítani, hogy enyhülni fog a menekülthullám.

2015.08.28 14:13MTI

A The Daily Telegraph és a Daily Mail című konzervatív brit lapok az ideiglenes műszaki határzárral és a Magyarországra érkező nagyszámú menekülttel kapcsolatban közöltek cikket pénteki számukban.

Ezrek vonszolják át magukat Európa kerítésének résein című írásában a The Daily Telegraph arról ír, hogy csütörtökön több mint háromezer megfáradt menekült, köztük sok gyerek lépte át a szerb-magyar határt, alig valamivel kevesebb, mint az eddigi rekordot jelentő 3200. Röszkei keltezésű riportjában a szerző, Nick Squires a magyar hatóságokat idézve azt írja, az elkövetkező napokban nem lehet arra számítani, hogy enyhülni fog a menekülthullám. A cikk szerint a drótkerítés ellenére a menekültek könnyedén átjutnak a határon, és bár hosszú utat tettek meg, nem akarnak maradni, továbbmennének. Sokan el akarják kerülni, hogy regisztrálják őket, mert attól tartanak, hogy akkor nem tudnak eljutni Nyugat-Európába.

Ezrek hatolnak át Európa drótfalán című brüsszeli keltezésű cikkében a Daily Mail arról ír, hogy rekordszámú menekült érkezik Magyarországra, mielőtt a szerb-magyar határon megépülne a végleges kerítés. A kormány azt tervezi, hogy helikopterekkel és még több rendőrrel erősíti meg déli határait, és fontolgatja, hogy járőrözésre a hadsereget is bevesse. Idén eddig csaknem 145 ezer menekült érkezett az országba, háromszor annyi, mint 2014-ben, közülük mintegy 40 ezer szíriai - írta a tömeglap.

A Spiegel Online hírportál az európai menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal egy kommentárban.

Severin Weiland A menekültek elosztása: a kelet-európaiak csődje című írásában kiemelte, hogy a kelet-európai uniós partnerek elzárkóznak a menekültek kötelező befogadásától, pedig az utóbbi években éppen ezek az országok kaptak nagyon sok segítséget. "Most nekik kellene ugyanígy szolidárisnak lenniük" - írta a szerző.

Kifejtette, hogy az EU keleti részén a politikai osztály részben nacionalizmussal és sovinizmussal reagált a kötelező befogadási kvóták rendszerének gondolatára, így például Szlovákiában elgondolkodtak azon, hogy csak keresztény szíreket fogadnának be, "némely magyar tárgyalópartner" pedig Berlinben arra utalt, hogy "még inkább jobboldali kormány" követheti a jelenlegit Budapesten, ha az EU visszaküldi Magyarországra a menekülteket.

Az ilyen típusú viszonyulás "aláássa a szolidaritás európai gondolatát", és ezt éppen azok a keleti kormányok teszik, amelyek milliárdokat kaptak a nyugati és déli uniós tagállamoktól országuk infrastruktúrájának felépítésére - írta a Spiegel Online szerzője.

Ugyanakkor - tette hozzá - az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy "a jómódú észak" sokáig magára hagyta az "EU szegényebb déli részét - Olaszországot, Görögországot és Magyarországot - a menekültkérdésben".

Az El Mundo című konzervatív spanyol napilap riportja szerint ötször annyi pénzért dolgoznak a szerb embercsempészek, mint egy évvel korábban: Belgrádból Magyarországon keresztül Bécsig 1000 euróért (315 ezer forint) juttatnak el egy embert. A lap tudósítójának egy embercsempész Belgrádban nyilatkozott.

Magyarországra a zöldhatáron keresztül, gyalog vezetik át a menekülteket, ahol teherautó várja őket. Körülbelül húsz ember kerül egy kocsira - számolt be a férfi a módszerekről, hozzátéve, hogy a pénzt mindig előre kérik, és csak a szerencsén múlik, hogy végül célba érnek-e. "Bíznod kell" - mondta egy szíriai menekültnek, aki végül nem kért ebből szolgáltatásból, mert - mint mondta - épp azt tanulta meg az elmúlt hónapokban, hogy ne bízzon senkiben.

Az újságíró szerint az embercsempész maffiák, amelyek Magyarországon is működnek, kihasználják az emberek kiszolgáltatott helyzetét, akik szinte mindenbe belemennek, hogy elmeneküljenek a háború elől.

A La Razón című baloldali napilap írásában megállapítja, hogy a kerítések, falak építése nem állítja meg a menekülteket, csupán új stratégiák kialakítására kényszeríti őket, de az eltökéltségük erős marad. A szerző szerint Magyarországon több tévhit is kering a menekültekkel kapcsolatban, miszerint egészségügyi kockázatot jelentenek, tanulatlanok és Magyarországon akarnak letelepedni. Mindez a lakosságban nyugtalanságot okoz és egy részüknél rasszista formát ölt.

Az El País című liberális napilap a röszkei határról közölt tudósítást, bemutatva menekültsorsokat és az önkéntesek munkáját. Hírt adtak arról, hogy túlzsúfoltak a magyar menekülttáborok. Megszólaltatták Dobi Zsoltot, a Jobbik tagját, aki szerint a magyarok szociális biztonságát veszélyeztetik a menekültek.

Az ABC című konzervatív napilap egy, a magyar-szerb határon állított kerítés alatt átbújó család képét közölte címlapján. Az újság szerint amíg a probléma gyökerét, a szíriai, líbiai konfliktusokat nem sikerül megoldani, nem áll meg a menekültáradat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.