Illegális bevándorlás

Bősön akarnak tüntetni a bevándorlók ellen a szlovák szélsőségesek

A többségében magyarok lakta dél-szlovákiai Bősön akar tüntetni kedden a bevándorlók ellen a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt Marián Kotleba és pártja, hogy támogassa a "bátor" helyieket, akik népszavazáson utasították el a menekülttábor létrehozását településükön.

2015.08.27 20:21MTI

A bősi önkormányzat elhatárolódott a tüntetéstől. Fenes Iván polgármester a pozsonyi Pátria rádió csütörtök reggeli hírfolyamában cáfolta azt a sajtóban megjelent információt, miszerint nem utasította el a tüntetést, illetve későn reagált volna, ezért valósulhat meg az akció.

"Az elutasító álláspontomat elküldtem a szervezőknek, más eszközöm nincs arra, hogy megakadályozzam a tüntetést" - fogalmazott a polgármester.

Megjegyezte, hogy a hatályos törvények értelmében a tüntetés csak bejelentési kötelezettséggel jár, és ő azt csak indokolt esetben utasíthatja el.

"Mivel a művelődési ház parkolója arra hivatott, hogy elsősorban a ház rendezvényeit szolgálja, s kedden is rendezvényre kerül ott sor, ennek alapján utasítottam el a tüntetést, a terület nem alkalmas arra, hogy ott demonstrációt szervezzenek" - mondta a polgármester, aki a rendőrséget is tájékoztatta elutasító álláspontjáról. "A többi, azt hiszem, már a rendőrség dolga" - jegyezte meg.

Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy reagált, hogy a többi rendezvényhez hasonlóan a rendőrség itt is ügyel "a biztonságra és a rendre".

A Felvidék.Ma sajtóinformációkra hivatkozva azt írja, hogy kedden mintegy ötszáz tiltakozó érkezhet Bősre, ahol a Duna utcában vonulnának fel, és a kultúrház melletti parkolóban tartanák meg a tüntetést.

"Az államfő és a kormány a szemünkbe nevet! Szlovákiába újabb bevándorlókat hívnak! Figyelmen kívül hagyták a bősi népszavazást! Elég volt! Az alkotmány napján cselekednünk kell!" - ezekkel a jelmondatokkal invitálja híveit Kotleba pártja - A mi Szlovákiánk-Néppárt - honlapján a tüntetésekre.

A szlovák szélsőségesek kedden előbb Nagyszombatban tartanak tüntetést, majd azt követően vonulnak át Bősre.

Marián Kotleba jelenleg a Besztercebányai kerület (megye) elöljárója. A volt pedagógus korábban a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) politikai mozgalom élén állt (2003-2007), amelyet időközben betiltottak a hatóságok. Kotleba egyebek között erőteljesen védelmezi és népszerűsíti a második világháború idején működött szlovák államot, amelyet a történészek többsége fasisztának minősít. Ennek alapján, bár megyei elöljáró, ismételten nem kapott meghívót a szlovák nemzeti felkelés 71. évfordulójának besztercebányai ünnepségére, amelyen szombaton Szlovákia legfelsőbb politikai vezetői is részt vesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.