Illegális bevándorlás

Holttestek a teherautóban - péntekre ígér további információkat az osztrák rendőrség

Péntekre ígérik az osztrák hatóságok az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban csütörtök délelőtt talált halottakkal kapcsolatos további információkat.

2015.08.27 18:42MTI
MTI/Krizsán Csaba

Az Eisenstadtban tartott csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok közölte, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjából délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a teherautó felnyitásához.

A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról Megerősítette: a halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. A holttesteket Bécsbe szállítják, hogy ott azonosítsák őket.

A 7,5 fél tonnás teherautó feltehetőleg a szerda kora reggeli órákban indult Budapestről. A járművet szerdán reggel 9 óra körül a magyar-osztrák határnál látták, a határt feltehetőleg csak éjjel lépte át. Csütörtök reggel öt és hat óra között észlelték a járművet a Neusiedl (Nezsider) és Pándorfalu (Parndorf) közötti A4-es autópályaszakaszon. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet.

Figyelembe véve jelenlegi időjárási körülményeket és az teherautó megtalálásának körülményeit, a jármű raktérben lévő menekültek már másfél vagy két napja halottak voltak, a rendőrségi vezető tájékoztatása szerint már akkor nem voltak életben, amikor átlépték az osztrák határt.

A hűtőkocsi nem egy olyan jármű, amelyet jellemzően az embercsempészek használnak. A vezetőfülke nem volt lezárva, a hátsó rakodóajtót az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag által értesített rendőrök feszítették fel. A járművet megtaláló rendőrök szeme elé olyan kép tárult, amely alapján "ezer százalékig biztos volt, hogy nincsen túlélő" - nyilatkozta a rendőri vezető.

A burgenlandi tartományi rendőrparancsnok megköszönte a magyar hatóságok együttműködését, Magyarországról ketten érkeztek Ausztriába, hogy az osztrák rendőrség munkáját segítsék.

A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik - jelentette az osztrák hírügynökség.

Ausztriát megrázta a hír, miniszterek, politikai és kulturális élet képviseli mind hangot adtak annak, hogy mennyire megdöbbentette őket a tragédia. Heinz Fischer államfő szerint elsősorban a menekültprobléma gyökerei ellen kell küzdeni, és az embercsempészek ellen kell felvenni a harcot. Ugyanezt sürgette a kancellár és alkancellár is.

MTI/Krizsán Csaba


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.