Maffiabotrány

Prefektus teremt közbiztonságot a maffia uralta Rómában

Franco Gabrieli prefektusra bízta az olasz kormány csütörtökön Róma városának "megtisztítását" a szervezett bűnözéstől. A belügyminiszter maffiabotrány miatt feloszlatta a Rómával szomszédos Ostia önkormányzatát.

2015.08.27 18:11MTI

Franco Gabrieli rendőrfőnök "teljhatalmat" kapott Angelino Alfano belügyminisztertől az olasz fővárosban kialakult helyzet rendezésére. A prefektus számos feladata között szerepel, hogy szavatolja a közbiztonságot a 2,7 millió lakosú Rómában, megtörje a fővárosban működő bűnszervezetek erejét, felügyelet alatt tartsa a közbeszerzések átláthatóságát, működőképessé tegye a közigazgatást. Franco Gabrieli hatáskörébe tartozik az is, hogy megoldja a drámai méreteket öltött lakhatási mizériát, ami az üres épületek folyamatos elfoglalásához vezet, valamint rendezze a Rómába érkező illegális migránsok elszállásolását és a főváros peremkerületeiben táborokban élő romák helyzetét.

Franco Gabrieli felügyeli a decemberben kezdődő szentévet kísérő több száz millió eurós beruházások tisztaságát is.

Az olasz kormány ezzel a prefektusra bízta Róma irányítását tovább gyengítve ezzel a sokat kritizált Ignazio Marino római főpolgármestert, akinek népszerűsége minimálisra csökkent. Az ellenzéki pártok hónapok óta Marino távozását követelik.

Tavaly december óta egymást követik a korrupciós botrányok Rómában, amelyet ezért az olasz sajtó "Maffia-fővárosnak" nevezett el. A városban romlott a közbiztonság, az utcákat ellepte a hulladék és mindennapossá vált a tömegközlekedés megbénulása. A legutolsó botrányt augusztus 20-án Vittorio Casamonica temetése robbantotta ki: a Casamonica-cigányklán vezérét az általa vezetett szervezet több száz tagja Róma uraként búcsúztatta, így fitogtatva a klánoknak a főváros feletti hatalmát.

Az orvosból lett főpolgármester, Ignazio Marino, a kormányzó Demokrata Párt (PD) politikusa, 2013 óta vezeti Rómát. A római lakosság között idén nyáron végzett felmérés szerint Marino becsületes, de teljesen erőtlen. A PD is leváltását szorgalmazza, de Matteo Renzi miniszterelnök attól tart, hogy Marino távozásával az ellenzéknek adnák át a fővárost. Ignazio Marino jelenleg külföldön nyári szabadságát tölti.

Angelino Alfano belügyminiszter bejelentette, hogy maffia miatt feloszlatták Ostia teljes önkormányzatát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.