10 év börtön vár rá

Visszavittek Romániába egy terrorizmus miatt elítélt iraki-amerikai állampolgárt

Visszavitték Romániába azt az iraki-amerikai állampolgárt, akit három román újságíró elrablása miatt terrorizmus vádjával tíz év jogerős börtönbüntetésre ítélt 2008-ban egy román bíróság.

2015.08.27 17:24MTI

Klaus Iohannis román elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozatából az derült ki, hogy a román belföldi titkosszolgálat (SRI) és a belügyminisztérium közös akciójaként juttatták az országba az illetőt.

Az államfő szerint Mohamed Munaf a román rendőrség felügyelete alatt van. Őt a román állami intézmények több éves keresés és a külföldi partnerekkel való együttműködésük nyomán sikerült visszavinni Romániába.

2005-ben a három román újságíró elrablását és túszul ejtését Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletember tervelte ki azzal a szándékkal, hogy a bukaresti hatóságoktól váltságdíjat követeljen, és azzal távozzon az országból. Munaf az újságírók kísérője, és - mint kiderült - Hajszam bűntársa volt.

Munaf Romániában telepedett le, és ott élt, amikor 2005-ben elvállalta, hogy a három újságíró kísérője lesz iraki útjukon. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci és Ovidiu Ohanesian tudósítani mentek az iraki háborúról. Munaf a többiekkel együtt esett fogságba. Csak a túszok kiszabadulása után derült ki, hogy az iraki-amerikai állampolgár csupán látszólag volt áldozata ennek az ügyletnek, valójában maga is közreműködött a román közvélemény által akkor percről percre figyelemmel kísért emberrablási akció kivitelezésében.

Szabadulásuk után Munaf ellen az iraki hatóságok is eljárást indítottak, végül Romániában a bukaresti ítélőtábla ítélte tíz év szabadságvesztésre, hiszen valóban vétkesnek találták abban, hogy ő is részese volt a Hajszam által kitervelt túszejtési akciónak.

A Romániában magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező Hajszamot húsz év szabadságvesztésre ítélték szintén Romániában. Ő is elmenekült az országból, a román hatóságok 2013-ban vitték vissza, hogy letöltse börtönbüntetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.