Terjeszkedik az Iszlám Állam

Nagy területet foglaltak el az elmúlt hetekben a dzsihádisták

Nagy terület került a dzsihádisták ellenőrzése alá: mintegy kétszáz kilométeres partszakaszt foglaltak el az elmúlt hetekben Szirt város térségében.

2015.08.27 08:48MTI

Bernardino Leónnak, az ENSZ líbiai különmegbízottjának legutóbbi, július közepén tett jelentésében még az szerepelt, hogy az IÁ fegyveresei elfoglalták a stratégiai fontosságú Szirt városát, de mostanra már a tőle keletre és nyugatra elterülő, kétszáz kilométernél hosszabb partszakaszt tartanak ellenőrzésük alatt.

A líbiai különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy az IÁ komoly és valós veszélyt jelent Líbiára. A biztonsági erők, illetve ottani fegyveres csoportok ezzel teljesen tisztában vannak, de meg kell érteniük, hogy az IÁ megfékezésére irányuló erőfeszítéseik nem lesznek hatékonyak az összefogásuk nélkül - mondta León.

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik.

Az ENSZ két héttel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca.

Az IÁ a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban. A fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városát az év elején foglalta el.

Líbia nemzetközileg elismert, Tobrukban székelő kormánya szerint az IÁ népirtást folytat Szirtben, tucatszám gyilkolja az ártatlan civileket. A kabinet tíz nappal ezelőtt felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat a dzsihadista szervezet állásaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.