Ukrán válság

Kijev szerint ismét fokozódtak a szakadár támadások Kelet-Ukrajnában

Az utóbbi néhány nap viszonylagos nyugalma után az elmúlt huszonnégy órában ismét fokozták támadásaikat tiltott nehéztüzérségi fegyverek bevetésével az Oroszország által támogatott szakadár erők Kelet-Ukrajnában.

2015.08.26 15:12MTI

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleménye szerint előző nap összesen 92-szer sértették meg a szakadárok a tűzszünetet. A harcokban két katona esett el, és 10 sebesült meg - közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A parancsnokság beszámolt arról, hogy a Donyeck környékén lévő katonai állásokat kedd éjjel is támadták a februári minszki egyezményben tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű nehéztüzérséggel, továbbá 122 milliméteres lövedékek csapódtak be Avgyijivka település lakónegyedeiben is.

Feszült volt a helyzet az éjszaka a frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, Mariupol térségében is. Az M szektorban előző nap összesen 11 tüzérségi támadást indítottak a szakadárok.

Kiújultak a támadások eközben a frontvonal északi szakaszán is. A Luhanszk megyei kormányzóság közleményében arról adott hírt, hogy a szakadár tüzérségi csapások következtében megrongálódott egy gázvezeték, több helyen a villamos vezetékek és egy lakóház teteje is beszakadt. Civilek a kormányzói hivatal tudomása szerint nem sérültek meg.

Dmitro Timcsuk katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője szerdán arról írt Facebook-oldalán, hogy az utóbbi napokban a szakadárok mintegy másfél ezer újabb fegyveressel - javarészt Oroszországból érkezett zsoldosokkal - egészítették ki Donyeckben állomásozó erőiket, valamint egyéb fegyverzetek mellett három, Oroszországból "átdobott" T-80-as harckocsit is a megyeközpontba irányítottak.

Luhanszknál 15 harckocsit és 34 egyéb páncélozott harcjárművet, illetve tüzérségi rendszert, a két megyeközpont között lévő Vuhlehirszk településnél pedig tíz harckocsit vontak össze.

Timcsuk információi alapján a szakadár "népköztársaságokban" folytatódik a lakosság erőszakos mozgósítása, Debelceve és Vuhlehirszk városokból tömegesen menekülnek a katonakorú férfiak, hogy elkerüljék a besorozást a szakadár erőkhöz, amelyek nem egyszer agyonlövéssel fenyegetik meg azokat, akik nem akarnak belépni a soraikba. A szakértő úgy tudja, hogy az orosz határon nem engedik Ukrajnából Oroszországba belépni az ötven évesnél fiatalabb ukrán állampolgárságú férfiakat.

Eduard Baszurin, az Ukrajna területén önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "védelmi miniszterhelyettese" saját felderítésüktől kapott adatok alapján szerdán arról számolt be újságíróknak, hogy az ukrán hadsereg mintegy négyezer katonát, hatvan harckocsit és állítólag öt Buk M1 típusú légvédelmi rakétarendszert vezényelt a frontvonalhoz. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy az ukrán fegyveres erők támadást készítenek elő a szakadár területek ellen.

Anatolij Matiosz főügyészhelyettes szerdán közölte, hogy befejeződött a nyomozati eljárás a május közepén Kelet-Ukrajnában elfogott két orosz katonatiszt ellen. Tíz napon belül az illetékes bíróságnál megteszik a vádemelést, utána nyilvános tárgyalást tartanak - tette hozzá.

Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados május 16-án esett fogságba Luhanszk közelében, a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán. Az orosz katonák ellen az ukrán hatóságok terrorszervezetben való részvétel gyanújával indítottak büntetőeljárást a Luhanszk megyei oroszbarát szakadárokkal való együttműködésük címén. A katonák saját elmondásuk szerint az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak. Moszkva viszont váltig tagadja, hogy a két elfogott orosz állampolgár az orosz fegyveres erőknél szolgálna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.