Lemondanak a dublini egyezmény alkalmazásáról

Befogadják a szíriai menekülteket a németek

Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén - így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová.

2015.08.26 10:46ma.hu
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A nürnbergi székhelyű Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hatóság (BAMF) úgy döntött, a szíriai menedékkérők esetében lemond a dublini egyezmény alkalmazásáról, és a polgárháborútól sújtott közel-keleti országból érkezőket nem küldik oda vissza - írja az Origo.

Az év első hat hónapjában 44 ezer szír menedékkérőt regisztráltak a német hatóságok. Közülük július végéig mindössze 131 esetben kezdeményezték a visszaszállítást másik tagországba.

A menekültválság miatt kialakult helyzet "nem méltó Európához", és elfogadhatatlan, hogy a válság terheit csupán három-négy ország viseli a 28 uniós tagállam közül - jelentette ki kedden a német kancellár egy duisburgi lakossági fórumon.

"Ez nem az az EU, amelyet szeretnénk" - idézte a kancellárt online kiadásában a Bild című lap, amely szerint Angela Merkel élesen bírálta, hogy a tagországok nem működnek együtt a válság kezelésében.

A németországi helyzetről elmondta: nem szabad senkit azzal hitegetni, hogy Németországban maradhat akkor is, ha nem éri üldöztetés a hazájában, mert így "nem tudunk segíteni azoknak, akik védelemre szorulnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.