Illegális bevándorlás

Merkel ellátogat a szászországi zavargások helyszínére

A hét végén történt zavargások miatt menedékkérők tiltakoznak az ellen, hogy Heidenauban helyezzék el őket.

2015.08.25 18:52MTI

Angela Merkel német kancellár ellátogat a Szászország tartományi Heidenauban történt menekültellenes zavargások helyszínére - közölt kedden a német kormány szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár szerda délelőtt látogat a heidenaui menekültszálláson Stanislaw Tillich tartományi miniszterelnök társaságában.

Angela Merkel menedékkérőkkel, az őket társadalmi munkában segítő önkéntesekkel és az állomást védő biztonsági szolgálat munkatársaival beszélget majd.

A hét végén történt zavargások miatt menedékkérők tiltakoznak az ellen, hogy Heidenauban helyezzék el őket. A Spiegel Online hírportál keddi beszámolója szerint Lipcsében 150 ember tüntetett egy sportcsarnok előtt, ahol ideiglenes befogadóállomás működik. Onnan 51 embert akartak átszállítani Heidenauba egy busszal, amely a tiltakozás miatt végül üresen hajtott el.

A heidenaui szállás körül biztonsági övezetet jelöltek ki, amelyben a rendőrség mindenkit külön indok nélkül igazoltathat és ahonnan bárkit kitilthat.

A korábbi menekültellenes demonstrációk miatt már júliusban felmerült az a javaslat, hogy a hatóságok ne engedélyezzenek tüntetéseket menedékkérőket befogadó intézmények körül. A change.org oldalon egy petíciót is indítottak, amelyet már több mint 60 ezren írtak alá. A ZDF közszolgálati televízió heute.de című hírportáljának keddi beszámolója szerint a petíciót kezdeményező joghallgató családját ismeretlenek életveszélyesen megfenyegették.

Shutterstock fotó - 360b

Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint a biztonsági övezetek kijelölése nem lehet tartós megoldás. Inkább arra van szükség, hogy a lakosság "ne engedje át az utcát az uszítóknak és a szélsőjobboldaliaknak" - mondta a miniszter kedden az ARD közszolgálati televíziónak.

"Nem akarok olyan országban élni, ahol minden egyes menekültszállás körül tiltott zónára van szükség, hogy a lakók biztonságban tudhassák magukat" - mondta a német igazságügyi miniszter.

Heidenauban egy üresen álló barkácsáruházban 600 menedékkérőnek alakítanak ki szállást. Az első csoportot csak rendőri biztosítás mellett tudták elhelyezni péntek éjjel, mert a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) felhívására összegyűlt tüntetők egy több száz fős csoportja a demonstráció után barikádot emelt az épülethez vezető úton, és rárontott a rendőrökre. A zavargások szombat éjjel is folytatódtak, és vasárnap éjjel is előfordult dulakodás menekültellenes tüntetők és ellentüntetők között. Az összecsapásokban több mint 30 rendőr megsebesült.

Angela Merkel és kormányának több tagja elítélte az erőszakot és a szélsőjobboldali gyűlölködést, a törvényhozás alsóházának (Bundestag) elnöke, Norbert Lammert pedig egy keddi lapinterjúban szégyennek nevezte a menedékkérők elleni erőszakos tüntetéseket. Úgy fogalmazott, hogy az ilyen cselekmények "kínosak" Németországnak.

Az egyik legtekintélyesebb német politológus, Werner Patzelt szerint a heidenaui zavargások arra utalnak, hogy a menedékkérők számának emelkedése az idegenellenesség jelentős erősödését idézheti elő. Szerinte ebben a politikának is felelőssége van, mert nem ad válaszokat a lakosság egyre szélesebb rétegeit a hatalmába kerítő elbizonytalanodásra és az "elhazátlanodás" érzésére, amely a tömeges bevándorlás és a menekülthullám révén alakult ki.

A menekültellenes cselekmények területi megoszlása megerősíti azt a már régen ismert összefüggést, hogy az idegenellenesség ott erősebb, ahol az átlagosnál kevesebb "idegen", vagyis bevándorló él, ebből a szempontból pedig nagyon határozott a különbség a nyugati tartományok és a volt NDK területe között; míg a nyugati Hessenben vagy Baden-Württembergben 25 százalék feletti a bevándorlók aránya a lakosságban, a keleti tartományok többségében csupán 4-5 százalék.

Ugyanezt a kelet-nyugati különbséget jelezi az erőszakos menekültellenes bűncselekmények megoszlása is; a Handelsblatt című üzleti lap keddi összeállítása szerint míg Észak-Rajna-Vesztfáliában - ahol a 17 millió lakos között 2 millió bevándorló van és az idén eddig majdnem 35 ezer menedékjogi kérelmet adtak be - mindössze 2 esetben támadtak meg menedékkérőket és 3 gyújtogatás történt, a 4 millió lakosú, keleti Szászországban viszont - ahol 2,5 százalék a bevándorlók aránya, a menedékkérők száma pedig 14 500 körül van - a hatóságok eddig 35 támadást és 4 gyújtogatást regisztráltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.