Freedom

Megkezdték a menekülttáborba zárt afrikaiak szabadon engedését Izraelben

A belügyminiszter határozata szerint a szabadon bocsátott menekültek nem vállalhatnak munkát Tel-Avivban és Eiláton.

2015.08.25 18:49MTI

Kedden mintegy hatszáz afrikai menekült szabadon bocsátásával megkezdték a Negev-sivatagban felhúzott menekülttábor régebbi lakóinak elengedését - értesült az izraeli katonai rádió.

A legfelsőbb bíróság döntése alapján az izraeli hatóságoknak szabadon kell bocsátaniuk az eddig a Holot nevű táborban elhelyezett, Afrikából az utóbbi években illegálisan érkezett és már több mint egy éve fogva tartott menekülteket.

Távozásukat követően újabb eritreaiak és szudániak népesítik majd be a Holot tábort, mert az izraeli idegenrendészet más menekültekkel ismét fel szeretné tölteni az afrikaiak ideiglenes elhelyezését lehetővé tévő intézményt.

Szilván Salom belügyminiszter határozata szerint a szabadon bocsátott menekültek nem vállalhatnak munkát Tel-Avivban és Eiláton, s ha ezt a tilalmat megszegik, Szaharonimba, egy elzárt fogva tartást biztosító helyre viszik őket, míg a Holot tábort eddig napközben szabadon elhagyhatták.

Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb számú afrikai menekült lépett illegálisan izraeli területre az egyiptomi határ mentén, a hullám tetőpontján, 2012 elején a belügyminisztérium ötvenöt ezer emberről számolt be. Izrael a menekültáradat megfékezésére 2013 decemberére kerítést húzott fel az egyiptomi határ mentén, és a menekültek egy részét táborokban helyezte el, majd titkos megállapodást írt alá több afrikai országgal visszatelepítésük érdekében.

Az afrikai visszaköltözést vállalók egy útra szóló repülőjegyet és fejenként több mint ezer dolláros újrakezdési segélyt kapnak távozásukhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.